Utorok, 10. december, 2019 | Meniny má Radúz

O spolupráci s čínskymi odborníkmi v oblasti poľnohospodárstva

Čínski odborníci v oblasti poľnohospodárstva prejavili záujem o spoluprácu s SPU v Nitre.

Čínski odborníci v oblasti poľnohospodárstva prejavili záujem o spoluprácu s SPU v Nitre.

Šesť zástupcov Akadémie poľnohospodárskych vied (JAAS) v Nanjingu v čínskej provincii Jiangsu, vedení viceprezidentom JAAS prof. Wengui Yuom, navštívilo v rámci týždňového pobytu európske inštitúcie zamerané na poľnohospodárstvo. Medzi nimi aj Slovenskú poľnohospodársku univerzitu (SPU) v Nitre. cina-n-r911_res.jpg Na pôde univerzity ich 26. apríla v sprievode členov Katedry fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov - doc. Kataríny Olšovskej a prof. Mariána Brestiča prijal rektor SPU prof. Peter Bielik.

V rámci stretnutia sa zástupcovia JAAS oboznámili s vedeckovýskumnou činnosťou a medzinárodnou spoluprácou SPU. Následne predstavili svoju inštitúciu a cieľ návštevy. Ako sa vyjadrili, keďže sú poľnohospodárska akadémia a majú široké pole pôsobnosti vo výskume v poľnohospodárskych vedách, ich záujmom je nájsť širšie zastúpenie partnerov v Európe, s ktorými by sa mohli uchádzať o spoločné projekty, napríklad na báze európskych projektov vo výzvach Horizont 2020, ale aj v rámci iných projektov, napr. financovaných čínskou vládou. SPU v Nitre by mohla byť jedným z partnerov pre širokú spoluprácu. Do úvahy prichádza aj konzorcium s ďalšími inštitúciami, ktoré čínski hostia navštívili v Hannoveri v Nemecku a v Prahe v Českej republike. Zástupcovia JAAS sa intenzívne zaujímali o výskum na jednotlivých fakultách SPU. Ako sa vyjadrila Katarína Olšovská, čínskych výskumníkov a manažérov zaujíma viacero tém, napr. šľachtenie nových odrôd rôznych poľnohospodárskych plodín a zelenín so zlepšenými produkčnými aj kvalitatívnymi vlastnosťami, hodnotenie genetických zdrojov plodín pre potreby šľachtenia a biotechnológie, eliminácie environmentálnych záťaží v poľnohospodárskej produkcii, riešenie dopadov klimatickej zmeny v poľnohospodárskej výrobe, prostriedkami a  metódami od molekulárno-genetických štúdií až po poľné experimenty, ktoré sú zamerané na produktivitu, kvalitu a pod.

Rektor SPU prof. Peter Bielik vysoko ocenil navrhnuté možnosti spolupráce a vyjadril sa,  že môžu byť podporené aj uzatvorením memoranda o spolupráci.  Delegácia sa stretla aj s dekanom Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU doc. Petrom Ondrišíkom a prodekanom pre zahraničné vzťahy Ing. Jánom Gažom, s ktorými hovorili o možnostiach spolupráce nielen v agrobiologickom výskume,  ale aj o školení čínskych doktorandov na SPU v Nitre. V rámci ďalšieho programu si čínski hostia prezreli Výskumné centrum AgroBioTech pri SPU v Nitre, hlavne fenotypovaciu linku Laboratória produkčnej fyziológie a ekofyziológie rastlín.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej

Výsadba stromovej aleje v Petržalke je ukončená.

Zamestnanci ŠKODA AUTO SLOVENSKO priložili ruku k dielu a v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Slovenska Bratislavy sadili stromy na Starohájskej ulici v Petržalke.

Predíďte úniku dokumentov. Označkujte ich

V dobe elektronických dokumentov je odhalenie ich úniku a prevencia proti nemu zložitejšia.

Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší

Váš vianočný rozpočet sa nemusí bezpodmienečne zrútiť ako domček z kariet.