Štvrtok, 25. apríl , 2019

Prevesovanie na zdviháku alebo presun na vozíku?

Existujú rôzne možnosti, ako používať stropný zdvihák. Môže sa použiť jeden koľajnicový systém v celom v byte alebo v každej miestnosti samostatný zdvihák. Ktorá možnosť je výhodnejšia?

Stropný zdvíhací systém Guldmann bol vytvorený, aby pomáhal ľuďom s obmedzenou pohyblivosťou. Najčastejšie sa stropným zdvihákom uľahčuje preprava z postele na vozík, preprava na toaletu a do vane.

Zabezpečujeme dodanie a inštaláciu stropného zdviháku s prevesovaním i bez prevesovania. Zastávame názor, že prepravovaná osoba by sa nemala transportovať po celom byte zavesená vo vaku. Vo väčšine slovenských domácností je dom aj byt usporiadaný v následnosti: izba na spanie, chodba a kúpeľňa. Predstava, že chorý človek so zlou termoreguláciou by mal byť v mokrom vaku premiestňovaný po kúpeli až na lôžko, je prinajmenšom veľmi nekomfortná  a hrozí riziko prechladnutia.

Ideálne je preložiť osobu na invalidný vozík, zbaviť ju mokrého vaku, osušiť ju a pre pohyb po dome použiť invalidný vozík.

v ideálnom byte pre vozičkára sa dá bez prekážok presunúť osobu z kúpeľa priamo na lôžko

Prevesovanie funguje tak, že:  Osobe nasadíme vak, v ktorom je  prepravovaná. Zdvihneme ju a po koľajnici privezieme k zárubni, kde vykonáme  prevesenie  do ďalšej  miestnosti (väčšinou na chodbu).  Pokiaľ  máte úzke dvere budete mať problém s dosiahnutím na prevesovací úchyt  (osobám malého vzrastu sa táto situácia  ešte viac komplikuje ). Vzniká situácia, že osoba vo vaku zaberie celý priestor v zárubni a vy nebudete môcť dosiahnuť  na prevesovací úchyt .

U prevesovacích  systémov  stropných zdvihákov sa často  stretávame s problémami, že ošetrovateľ ťažko dosiahne na háky na popruhoch, aby mohol vykonať prehup klienta. Pri prevesevaní veľakrát býva klient zaseknutý pri nesprávnom manipulovaní s prehupovou kazetou. Prechádzaním z miestnosti do miestnosti sa dostáva stropný zdvihák až do polohy takmer na podlahu, kde ľudia vyššieho vzrastu šúchajú nohami, alebo zadkom po podlahe miestnosti a dochádza ku kolízii: pacient vo vaku medzi zárubňou dverí a ošetrovateľ, ktorý musí prejsť okolo neho z miestnosti do miestnosti. Už keď sme s prevesovanou osobou na chodbe, je tu fakt, ktorý je dosť nepríjemný, a to že prevážaný je nahý. Vtedy sa naňho všetci členovia domácnosti pozerajú (prípadne nejaká návšteva alebo sa môže stať, že práve niekto zazvoní a musíte sa rozhodnúť či otvoríte alebo nie). Nakoniec sa môžete po koľajnici presunúť k ďalšej zárubni a celý proces sa opakuje, pokiaľ sa takto nedostanete až na miesto určenia. To isté Vás čaká pri ceste naspäť.

Po vykonaní kúpeľa sa klient stále prepravuje v mokrom vaku až na lôžko. Lepšie je prepravovanú osobu najprv osušiť niekde mimo postele, aby klient neležal v mokrej posteli, kde by sa mohol nachladnúť. Pri tejto činnosti výhoda stropného zdviháka s prevesovaním odpadá, pretože aj tak musíte prepravovanú osobu prekladať. Voda steká z vaku po celej trase prepravovaného klienta a hrozí riziko pošmyknutia na mokrej podlahe. Prevesovanie vôbec nie je rýchla záležitosť a neustále sa musíte uisťovať, či máte správne zachytený prevesovací popruh.

Jednoduchší a omnoho elegantnejší spôsob je pomocou stropného zdviháku zdvihnúť osobu s hendikepom a posadiť ju na vozík, prejsť s ním do kúpeľne , kde ho za pomoci druhého zdviháku preložíte, napríklad do vane. Z vane okúpanú osobu naložíte späť do invalidného vozíka, kde ju osušíte, odstránite z nej mokrý vak a v osuške ju prepravíte k posteli, kde ju zdvihnete a uložíte. Stropné zdviháky máte ihneď k dispozícii na svojom mieste a pokiaľ sa nachádzate kdekoľvek v miestnosti na invalidnom vozíku, môžete zdvihák ihneď využiť na vykonanie potreby na toalete.

V tomto článku sme Vám chceli ozrejmiť praktický dopad samostatných zdvihákov v porovnaní so zdvihákom s prevesovaním. Rozhodne je výhodnejšie si obstarať dva samostatné zdviháky, pretože v konečnom dôsledku sú praktickejšie a dokonca lacnejšie než stropný zdvihák s prevesovaním.

Urobme z kúpania výnimočný zážitok pre nášho blízkeho, aby pocit z hydroterapie, ktorú poskytuje sprchovanie alebo kúpanie, pretrvával čo najdlhšie!

Skúsenosti s pomocou

Pomoci telesne postihnutým a seniorom sa venujeme už 22 rokov. Dodávame, vyrábame a konštruujeme všetky druhy zdvíhacích zariadení ako sú plošiny, stoličkové výťahy, schodolezy, stropné zdviháky, bazénové zdviháky, výťahy a výťahové plošiny.
Okrem toho upravujeme motorové vozidlá. Upravené automobily môžu hendikepovaní riadiť alebo sa v nich bez problémov prepravovať.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.

Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?

Na bratislavskom Tyršovom nábreží vyrástol obrovský stan, ktorý bude hostiť unikátny technologický festival.