Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

FIITkári zamierili do stratosféry, bežnými Androidmi

Študenti FIIT STU ak chcú, nepoznajú hranice. Do stratosféry vyslali sondu, ktorá je výsledkom čisto študentského snaženia. Je toto vôbec možné?

Študenti FIIT STU ak chcú, nepoznajú hranice.
Do  stratosféry vyslali sondu, ktorá je výsledkom čisto študentského snaženia.
Je toto vôbec možné?

sonda5-r525_res.jpg

V piatok 27. mája 2016 sa v spolupráci s organizáciou SOSA (Slovenska asociácia pre vesmírne aktivity) uskutočnilo vypustenie sondy do stratosféry. Experimentálny modul je výhradne výsledkom študentských projektov – 2 bakalárske a 1 diplomový projekt.  Dôležité pre projekt bolo používať jednoducho dostupné technológie, aj preto boli dva prvky ovládané Android telefónmi.

sonda3-r448_res.jpg

Pôvodne sa zvažoval pokus o slovenský výškový rekord, ale vzhľadom na poveternostné podmienky bola navrhnutá a dosiahnutá nižšia maximálna výška (27756 m). Už aj pri tejto konfigurácií bolo potrebné vyzdvihnúť sondu na koniec blízko v Maďarsku. Počas letu bol modul sledovaný napríklad aj pomocou paraboly v Bojniciach.

sonda2-r932_res.jpg

ŠTART: Spišská Nová Ves

KONIEC MISIE: Miškolc (HU)

sonda-4-r223_res.jpg

Experimentálny modul sa skladal z viacerých izolovaných projektov, aby boli všetky systémy dostatočne zálohované. Jednalo sa o prvú sondu minimálne v slovenských podmienkach, ktorá dokázala zverejňovať na Facebooku statusy a fotky o svojom priebehu. Prekonali sme odhady aj mobilného operátora, aj kolegov zo SOSA o dosahu mobilného signálu, keď sme dokázali komunikovať cez internet do výšky viac ako 6100m.

sonda7-r752_res.jpg

Počas letu sme vyprodukovali viac ako 30 GB údajov, ktoré boli tvorené: fotkami, videami, meraním rádioaktivity, intenzity UV žiarenia, zrýchlenia a teploty, ktoré budeme teraz spracovávať.

sonda8-r549_res.jpg

Teraz nás čaká vyhodnocovanie všetkých nameraných údajov. Zaujímavosťou, ktorú si bežní ľudia neuvedomujú, že nad určitú nadmorskú výšku začína teplota opäť stúpať a v najvyššom bode bola teplota -22,8 °C stupňov, oproti minimu -52,21 °C.

sonda1-r719_res.jpg

Výsledky projektu, vrátane zdrojových kódov, budú zverejnené tak, aby mohli aj ďalší ľudia realizovať podobný experiment. Celý experimentálny modul bol navrhnutý na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave za podpory Nadácie Tatra banky a odbornej pomoci zo SOSA, ktorá vytvorila aj riadiaci modul sondy.

sonda9-r770_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.