Slováci debutovali v londýnskej Sotheby´s

Ich diela sa vydražili za viac ako 42 tis. eur.

Medzinárodná aukcia Contemporary East (Súčasný východ) v londýnskej Sotheby's mala tento rok historicky po prvýkrát aj slovenské zastúpenie. Diela trojice významných slovenských výtvarníkov Dobeš, Filko a Želibská, sa vydražili dokopy za 42 872 eur.

Osobitosť, medzinárodná etablovanosť umelca, vzácnosť a stav diela, kvalita či vizuálna príťažlivosť pre čo najširší okruh zberateľov. To sú hlavné kritéria, prečo sa londýnska Sotheby´s rozhodla do medzinárodnej aukcie Súčasný východ zaradiť aj slovenské mená. Autori slovenského povojnového umenia Milan Dobeš, Stanislav Filko a Jana Želibská presvedčili, že ich tvorba má obrovský potenciál aj pre medzinárodných zberateľov.

V posledných rokoch sa čoraz viac medzinárodne profiluje a prehodnocuje povojnové umenie z oblasti strednej a východnej Európy. Progresívne konceptuálne a multimediálne tendencie spájané s vybranými predstaviteľmi neoficiálnej, resp. alternatívnej scény sú čoraz viac systematicky vyhľadávané medzi domácimi i medzinárodnými zberateľmi,“ uvádza Kristína Jarošová, riaditeľka zbierky Art Fond - Stredoeurópsky fond súčasného umenia, ktorá spolupracovala so Sotheby's pri výbere diel. Podľa jej slov aj ďalšie významné inštitúcie ako napríklad Tate a MOMA dopĺňajú svoje zbierky a hľadajú alternatívne príbehy k "západným" dejinám umenia.

Tento trend nasleduje aj trh s umením a aukčné siene. Zaradenie slovenského umenia na špecializovanú aukciu Súčasný východ v londýnskej Sotheby's napomáha prezentácii nášho regiónu pre široký okruh vysoko profilovaných globálnych zberateľov a odborníkov umenia.

„Prostredníctvom Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia vytvárame a zhodnocujeme investičnú zbierku slovenského súčasného umenia, ktorú dnes tvorí už 130 diel od 12 autorov. Cez tento projekt podporujeme slovenskú tvorbu a umelcov, ktorí majú stabilné miesto na umeleckej mape nielen doma, ale aj v zahraničí. Som veľmi rád, že predajom troch diel zo zbierky sme pomohli zviditeľniť našich umelcov vo svete,“ uvádza Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky a iniciátor projektu.

Aukcia Súčasný východ priniesla nový pohľad aukčnej siene Sotheby’s na umenie zo strednej a východnej Európy, Ruska a Kaukazu. Londýnski kurátori zhromaždili vyše 120 umeleckých diel od významných i perspektívnych umelcov z tejto oblasti. Sotheby’s tým reflektuje nové trendy európskeho zberateľstva, ktoré sa generačne menia, a konzervatívny pohľad na umenie sa strieda so záujmom o avantgardné smery 60. – 70. rokov.

Vybraní slovenskí umelci priniesli vďaka svojmu nekonvenčnému mysleniu osobité hodnoty aj v rámci medzinárodných tendencií, akými sú kinetické umenie, pop art, nový realizmus, konceptuálne umenie a podobne. Vďaka cenovej prístupnosti, priekopníckosti a prepojeniu výnimočnej technickej i myšlienkovej jedinečnosti diel dokážu zaujať aj medzinárodných zberateľov ," dopĺňa K. Jarošová.

Milan Dobeš, Pohyblivá štruktúra s červeným bodom, vydražené za 15 879 €

Dielo je postavené na syntéze formy, svetla a pohybu. Dobeš dodnes úspešne rozvíja program „dynamického konštruktivizmu“ a problematiku optického a vizuálneho – kinetického umenia.

dielo je postavené na syntéze formy, svetla a pohybu. dobeš dodnes úspešne rozvíja program „dynamického konštruktivizmu“ a problematiku optického a vizuálneho – kinetického umenia.

Jana Želibská, Dve, vydražené za 19 054 €

Nekonvenčná tvorba Jany Želibskej spája v diele podnety pop-artu a postkonceptuálnych tendencií. Prekračuje hranice obvyklých médií a narušuje konvenčný svet predstáv o tradičnej úlohe ženy. V centre jej pozornosti stoja témy blízke feministickému umeniu – telesnosť, erotika, mýtus ženskej krásy, vzťahy medzi pohlaviami. V poslednom čase bola jej tvorba zaradená na výstavu The World Goes Pop v Tate Modern a International Pop vo Walker Art Center.

lot-241-jana-zelibska-two-r689_res.jpg

Stanislav Filko, Slovenská Šeherezáda IX (Pištol III), vydražené za 7 939 €

Dielo prezentuje gesticky a farebne „divokú“ tvorbu z osemdesiatych rokov poprednej osobnosti stredoeurópskej neoavantgardy. Autor bude od júna predstavený na samostatnej výstave v Slovenskej národnej galérii.

lot-302-stanislav-filko-slovak-scheherazade-ix-pistol-iii-1978-r144_res.jpg

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.