M.Borguľa je proti zotrvaniu ambasády na Hviezdoslavovom námestí

V programe na zasadnutie Mestskej rady, sa nachádza aj návrh na schválenie predĺženia doby nájmu pozemkov americkej ambasáde.

V programe na najbližšie zasadnutie Mestskej rady, ktoré sa bude konať 16. 6. 2016, sa nachádza aj návrh na schválenie ďalšieho predĺženia doby nájmu pozemkov Spojeným štátom americkým.

Zmluva o prenájme pozemkov na Hviezdoslavovom námestí bola pôvodne uzatvorená na dobu určitú do februára 2015. Pred uplynutím tejto lehoty veľvyslanectvo požiadalo magistrát o predĺženie zmluvy o 18 mesiacov. Už vtedy sa zdvihla vlne nevôle, proti predĺženiu sa postavili niekoľkí mestskí poslanci aj bratislavská verejnosť.

„Už vtedy som bol proti predĺženiu nájmu. Takmer trojmetrový plot okolo americkej ambasády je dlhodobo prekážkou v celistvosti Hviezdoslavovho námestia a výrazne esteticky kazí jeho vzhľad a historickú hodnotu. Riadne ukončenie zmluvy vo februári 2015 pre nás vtedy znamenalo šancu konečne sa neestetického oplotenia zbaviť,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

Napriek protestom a výhradám mestskí poslanci nakoniec predĺženie zmluvy o prenájme pozemkov schválili na svojom zasadnutí 22. mája 2014. Napriek tomu, že schváleniu predchádzala diskusia poslancov s americkým veľvyslancom Theodorom Sedgwickom, na ktorej sa ambasáda zaviazala urobiť niekoľko opatrení na zníženie dopadu neestetického oplotenia a odznela tam aj požiadavka podmieniť ďalšie predĺženie zmluvy záväzným stanoviskom ambasády, že si začne hľadať nové miesto pre svoj zastupiteľský úrad, predĺženie zmluvy bolo nakoniec schválené bez akýchkoľvek podmienok pre americkú stranu.

„Vtedajšie hlasovanie bolo pre mňa veľkým sklamaním, ako jediný som hlasoval proti predĺženiu nájmu. Už vtedy som povedal, že schválenie predĺženia bez toho, aby bola americká ambasáda zaviazaná hľadať si nové miesto pre svoj úrad, znamená nielen to, že na námestí zostane aj naďalej trojmetrový plot, ale aj skutočnosť, že tento stav môže trvať poriadne dlho,“ povedal mestský poslanec.

Podľa Martina Borguľu nás teraz situácia a vtedajšie hlasovanie dobehli. Americká ambasáda nemusela hľadať nové miesto na presťahovanie a teraz len opätovne žiada magistrát o ďalšie predĺženie nájmu.

„Rozhodne budem proti tomu, aby ambasáda aj naďalej sídlila na Hviezdoslavovom námestí. Myslím, že sme boli dosť dlho trpezliví a vychádzali sme americkej strane v ústrety. Je najvyšší čas, aby teraz vyšli v ústrety oni nám a svoj zastupiteľský úrad definitívne presťahovali na iné miesto,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?