Mestská rada navrhuje, aby americká ambasáda za pozemky platila

Mestská rada Bratislavy dnes navrhla, aby americká ambasáda za pozemky na Hviezdoslavovom námestí odteraz mestu platila.

Mestská rada hl. mesta Bratislavy na svojom dnešnom zasadnutí navrhla, aby americká ambasáda za pozemky, na ktorých sídli na Hviezdoslavovom námestí, odteraz mestu platila. Tento návrh bude predložený na schválenie mestskému zastupiteľstvu.

Na programe dnešného rokovania Mestskej rady bol aj návrh na schválenie ďalšieho predĺženia doby nájmu pozemkov na Hviezdoslavovom námestí, o ktoré požiadala americká ambasáda. Mestská rada prichádza s riešením, aby ambasáda za pozemky platila hlavnému mestu 1 euro za meter štvorcový na deň. Doteraz ambasáda platila jedno euro za celý pozemok.

Podľa poslanca mesta Martina Borguľu znamená tento návrh nepochopenie a zastieranie skutočného problému so zotrvaním ambasády na Hviezdoslavovom námestí.

„Som zásadne proti tomuto návrhu. Problémom predsa nie je to, že ambasáda za pozemky na námestí neplatí, ale to, že sídli uprostred najkrajšieho námestia v hlavnom meste, že je ohradená trojmetrovým plotom, ktorý špatí námestie a v historickom centre mesta jednoducho nemá čo robiť,“ povedal Martin Borguľa.

Ak by bol mestským zastupiteľstvom uvedený návrh prijatý, mesto by ročne získalo 450 000 eur, čo je podľa Martina Borguľu pre americkú ambasádu zanedbateľná suma.

„Žiadne financie nemajú takú hodnotu, ako má verejný priestor a historické námestie, ktoré má slúžiť obyvateľom mesta, jeho návštevníkom a turistom. Som proti tomu, aby tu došlo k akémukoľvek kupčeniu medzi mestom a ambasádou. Žiadne peniaze nevyriešia to, že uprostred Hviezdoslavovho námestia bude stáť železný plot. Jediným riešením tejto roky trvajúcej kauzy je definitívne odstránenie plotu alebo odchod americkej ambasády z námestia na iné miesto v Bratislave,“ povedal na záver poslanec Martin Borguľa.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.