Sobota, 20. apríl , 2019

Na Slovensku vyrobia 80 miliónty elektromotor do práčok

Spoločnosť Askoll Slovakia vyrobí jubilejný 80 miliónty elektromotor do práčok.

na-slovensku-vyrobia-80-milionty-elektromotor-do-pracok-r148_res.jpgNové Mesto nad Váhom, 29.6.2016 - Spoločnosť Askoll Slovakia vyrobí jubilejný 80. miliónty elektromotor do práčok svetových značiek na Slovensku.

Vedeli ste, že vašu práčku pravdepodobne poháňa elektromotor vyrobený na Slovensku? Práve Slovensko sa pred 23 rokmi stalo krajinou, kde výrobný podnik Askoll Slovakia, dcérska spoločnosť talianskej firmy Askoll, vyrobil prvý elektromotor.

Hlavným zameraním spoločnosti je výroba univerzálnych (MCA) a indukčných elektromotorov (CIM), a od roku 2015 aj BPM (elektromotor s externým rotorom na báze permanentného magnetu). Ich odberateľom sú poprední svetoví výrobcovia bielej techniky ako Whirlpool, Indesit, Candy, Gorenje a mnohí ďalší. Výroba 80. miliónteho elektromotora je naplánovaná na júl 2016. Tým jubilejným bude práve motor BPM, do ktorého výrobných liniek investovala spoločnosť už viac ako 6 miliónov EUR. Napriek vyššej cene je prínosom pre zákazníka nižšia spotreba energií a nižšia hlučnosť a komplexnosť riadenia, ktoré nevyžaduje montáž dodatočných komponentov do práčky. "Jedná sa o bezuhlíkový motor na báze permanentného magnetu. Vyznačuje sa vysokým výkonom, nízkou hlučnosťou, energetickou nenáročnosťou, ako aj jednoduchšou kontrolou a ovládateľnosťou, nakoľko má zabudovanú aj elektronickú riadiacu dosku", povedal generálny riaditeľ Askoll Slovakia, Ing. Branislav Bračík.

Askoll Slovakia sa zameriava na výrobu elektromotorov predovšetkým pre európsky trh, ale časť produkcie spoločnosti končí aj v severnej Afrike, či severnej a južnej Amerike. V rámci Európy je Askoll jeden z najväčších závodov s európskym vlastníctvom, ktorý dodáva elektromotory do bielej techniky. Podnik presťahoval v auguste 2012 výrobu do novo vybudovaných moderných priestorov závodu v Potvoriciach (okres Nové Mesto nad Váhom), kde majú zamestnanci možnosť pracovať s najnovšími technológiami odvetvia výroby elektromotorov. Nielen technológie sú lákadlom pre zamestnancov. Popri kvalitatívnom a technologickom zdokonaľovaní je práve stála pozornosť ľudskému faktoru kľúčom pre ďalší rozvoj spoločnosti. Askoll Slovakia zamestnáva viac ako 400 zamestnancov, ktorí pracujú v trojzmennej prevádzke so súčasným denným výstupom viac ako 12 000 kusov motorov. To v celoročnej prevádzke podniku predstavuje produkciu takmer 3 miliónov kusov elektromotorov.

Podľa generálneho riaditeľa Askoll Slovakia, Ing. Branislava Bračíka, má Askoll so Slovenskom aj ďalšie plány. "Na jeseň tohto roku tu plánujeme zahájiť výrobu ďalšieho typu motora – EROD (BPM s interným rotorom), ktorý bude spĺňať najnovšie energetické normy EU.” S výrobou budú vytvorené aj nové pracovné miesta. V rámci diverzifikácie výrobného portfólia skupina Askoll vyvinula vlastný rad produktov elektrickej mobility (elektrický bicykel a elektrický skúter), na ktorej už v súčasnosti participuje aj Askoll Slovakia.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.