Pondelok, 22. apríl , 2019

Doctor honoris causa EU v Bratislave prof. Ľuboš Pástor, PhD.

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila 27. septembra 2016 čestný titul doctor honoris causa prof. Ľubošovi Pástorovi, PhD.

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestný titul doctor honoris causa prof. Ľubošovi Pástorovi, PhD.

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestný titul doctor honoris causa prof. Ľubošovi Pástorovi, PhD., profesorovi financií na The University of Chicago Booth School of Business v Chicagu a členovi Bankovej rady Národnej banky Slovenska. Čestný titul si prevzal v utorok 27. septembra 2016 v Aule Ekonomickej univerzity v Bratislave z rúk rektora univerzity prof. Ing. Ferdinanda Daňa, PhD. počas slávnostného zasadnutia Vedeckej rady EU v Bratislave.

Pri tejto príležitosti predniesol profesor Ľuboš Pástor prednášku na tému Únia kapitálových trhov: Atraktívna príležitosť pre Európu. V prednáške uviedol, že „Projekt Únie kapitálových trhov má potenciál priniesť množstvo výhod európskym firmám a domácnostiam. Výhody pre Slovensko môžu byť obzvlášť veľké vzhľadom na slabý rozvoj našich kapitálových trhov. Verím, že Slovensko využije svoje predsedníctvo v Rade EÚ na dosiahnutie významného pokroku v tomto projekte“.

„Udelením čestného titulu doctor honoris causa vyjadruje Ekonomická univerzita v Bratislave uznanie pánovi profesorovi Ľubošovi Pástorovi ako medzinárodne uznávanej a rešpektovanej osobnosti akademického života a tiež za jeho doterajší prínos v oblasti financií a finančných trhov“, povedal rektor Ferdinand Daňo.

Profesor Ľuboš Pástor sa zaradil k ďalším významných nositeľom čestného titulu doctor honoris causa Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Profesor Ľuboš Pástor vyštudoval Fakultu managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Vysokoškolské štúdiá ukončil v roku 1999 získaním titulu PhD. v oblasti financií na Pensylvánskej univerzite v USA (Wharton School, University of Pennsylvania). Od júla 1999 prednáša finančnú ekonómiu na Chicagskej univerzite (University of Chicago, Booth School of Business). V roku 2003 bol vymenovaný za docenta, v roku 2005 za profesora. V roku 2009 mu bol udelený čestný titul Charles P. McQuaid Professor of Finance. Od roku 2014 sa podieľa na riadení univerzitného Fama-Millerovho centra pre finančný výskum (Fama-Miller Center for Research in Finance at Chicago Booth).

Za svoju doterajšiu prácu získal profesor Ľuboš Pástor viacero odborných ocenení ako napr. dve ceny Smith Breeden za najlepšie články roka v Journal of Finance, dve ceny Fama/DFA za najlepšie články roka v Journal of Financial Economics, ceny za článok roka od inštitúcií Barclays Global Investors, Goldman Sachs Asset Management, Jacobs Levy Center, NASDAQ, Rothschild Caesarea Center, Whitebox Advisors a ďalšie. Za jeden z jeho najdôležitejších prínosov pre prax je vytvorenie nových akciových indexov, tzv. CRSP Indexes, ktoré v roku 2012 prebrala americká investičná firma Vanguard. K máju 2016 bolo podľa týchto indexov riadených 13 indexových fondov v celkovej hodnote vyše 650 miliárd dolárov, vrátane najväčšieho podielového fondu na svete.

Centrum komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU v Bratislave

Women in business

Social & business event about all women in business, female professionals and entrepreneurs.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.