Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Infikovaných HIV stále pribúda

Infekcia HIV postihla za viac ako 30 rokov 60 miliónov osôb a skoro u polovice bola smrteľná.

Infekcia HIV postihla za viac ako 30 rokov 60 miliónov osôb a skoro u polovice bola smrteľná.

Podľa štatistík UNAIDS (The Joint United Nations Programme on HIV and AIDS) sa na svete každých 6 sekúnd nakazí vírusom HIV jeden človek.

V súčasnosti je na Slovensku diagnostikovaných s vírusom HIV vyše 800 a v Českej republike viac ako 2600 ľudí. Ich počet neustále narastá. Infekciu HIV spôsobuje vírus ľudskej imunodeficiencie a vedie k deštrukcii imunity. Konečným dôsledkom je AIDS – syndróm získanej imunodeficiencie.

Vírus sa v organizme šíri veľmi rýchlo, už po niekoľkých hodinách môže dôjsť k prenosu na ďalších partnerov. Počas niekoľkých dní po nákaze sa vírus masívne šíri v organizme a pravdepodobnosť prenosu je veľmi vysoká. Pre prevenciu šírenia infekcie je dôležitá včasná diagnostika a aktívne vyhľadávanie možných pozitívnych osôb. Infekcia HIV môže prebiehať bezpríznakovo aj niekoľko rokov. Prvé príznaky akútnej infekcie sa nemusia vyskytovať vždy a sú nešpecifické – chrípkové, gastrointestinálne, uzlinové, kožné a iné.

V súčasnosti možno včasnou, vhodne indikovanou a účinnou liečbou predĺžiť život pacienta a zlepšiť jeho kvalitu. Dĺžka života pacientov s HIV je už dnes porovnateľná s dĺžkou života zdravej populácie. Kým v minulosti pozostávala liečba z veľkého počtu tabliet, v súčasnosti sa preferuje liečba pomocou 1 tablety, čo významne zvyšuje kvalitu života pacienta.

Prevencia na prvom mieste

Aj  napriek obrovskému pokroku v liečbe HIV ostáva prevencia tejto infekcie najúčinnejším nástrojom boja proti AIDS. Hlavným spôsobom šírenia HIV je stále nechránený sexuálny styk. Nákaza inou pohlavne prenosnou chorobou riziko infekcie HIV výrazne zvyšuje. Riziko krvného prenosu je zvýšené pri užívaní drog, spoločnom používaní striekačiek, ihiel a roztokov na drogy. Nízke riziko predstavuje používanie zubných kefiek, žiletiek. V rozvojových krajinách je vysoké riziko získania infekcie  pri úrazoch a operáciách počas dovolenky, najmä po podaní transfúzie. Infekcia HIV sa neprenáša objímaním, spoločným používaním príborov a pohárov, spoločným používaním WC, kúpaním v bazéne, pri masturbácii, pri poštípaní hmyzom. Pri bozkávaní je kvôli nízkemu množstvu vírusu v slinách riziko prenosu minimálne.

Prítomnosť infekcie možno zistiť jedine dôkazom protilátok anti HIV v krvi. Negatívny výsledok je spoľahlivý najskôr po troch mesiacoch od posledného rizika, najmä nechráneného sexuálneho kontaktu. Negatívny výsledok testu však nevylučuje získanie nákazy v minulosti. Pri vážnejšom partnerskom vzťahu sa obom partnerom (nielen homosexuálnym) odporúča dať sa testovať na infekciu HIV najviac 3 mesiace od posledného styku s iným partnerom. Stále však platí, že aj napriek účinnej liečbe je prevencia počas sexuálneho styku jediným prostriedkom v boji proti šíreniu HIV.

V súčasnosti sa možno aj na Slovensku dať bezplatne vyšetriť na protilátky proti HIV na pracoviskách verejného zdravotníctva alebo priamo v Centrách pre dispenzarizáciu a liečbu HIV pozitívnych osôb v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Martine a Nitre.

Načítavám video...

Doc. MUDr. Katarína Šimeková, PhD

Centrum pre dispenzarizáciu a liečbu HIV pozitívnych osôb Kliniky infektológie a cestovnej medicíny mJLF UK a UN Martin

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark

Stredisko zimných športov pre milovníkov prírodného snehu

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.