Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Nadácia Orange otvára grantový program e-Školy pre budúcnosť

Bratislava 5. september 2016 – Tretí ročník grantového programu opäť venuje zvláštnu pozornosť téme ochrany pred rizikami využívania digitálnych médií. Na podporu najzaujímavejších projektov aktívnych pedagógov a mimovládnych organizácií Nadácia prerozdelí celkovo 50 000 eur.

Nadácia Orange grantovým programom reaguje na aktuálne trendy v online komunikácii, ktorá je pre deti či mladých ľudí už prakticky bežnou súčasťou života a pomocníkom. Práve tieto skupiny však zároveň patria medzi najviac ohrozené rizikom závislosti či kyberšikany. Cieľom grantového programu e-Školy pre budúcnosť je preto podpora projektov, ktoré chcú na základných a stredných školách šíriť poznatky o rozumnom a zodpovednom používaní digitálnych médií.

Na workshopy i učebnice

Uchádzať sa o podporu môžu aktívni pedagógovia či mimovládne organizácie s projektami, ktoré žiakom originálne približujú témy zodpovedného používania nových komunikačných technológií, aktívnou účasťou ich vedú ku kritickému mysleniu, argumentácii a kreativite, majú dlhodobý charakter a realizujú sa priamo počas vyučovacieho procesu. Podporené tiež môžu byť formálne i neformálne vzdelávacie kurzy a workshopy pre pedagógov alebo žiakov, projekty na vytváranie spolupráce školy s rodičmi študentov a s miestnou komunitou, či vydávanie nových učebníc a didaktických pomôcok.

Na dobré nápady pôjdu tisícky eur

Na podporu najzaujímavejších projektov bude v rámci programu prerozdelená celková suma až 50 000 eur. Grantový program Nadácia otvorila 2. septembra 2016, uzávierka prijímania projektov je 5. októbra 2016 výlučne v elektronickej forme prostredníctvom online systému www.nadaciaorange.egrant.sk. Výsledky procesu budú zverejnené od 4. novembra  2016 na webstránke www.nadaciaorange.sk, kde sú uvedené aj podrobné informácie.

Dobrý sluha, zlý pán

Pre deti v digitálnej dobe sú už technológie každodennou samozrejmosťou. Nemať prístup na internet pokladajú za sociálne vylúčenie. Ruka v ruke s vymoženosťami online sveta však prichádzajú aj jeho nástrahy. Pomôcť zorientovať sa môže web www.detinanete.sk, ktorý vytvorila spoločnosť Orange Slovensko, a. s. s cieľom poskytnúť  širokej verejnosti  zdroj vzdelávania o zodpovednom používaní i nebezpečenstvách digitálnych médií. Na webe nájdu učitelia i rodičia nielen užitočné rady, ako sa v jednotlivých situáciách zachovať či ako dieťaťu témy vysvetliť, ale nájdu tam i informácie o bezplatných workshopoch vedených odborným garantom programu Deti na nete, detskou psychologičkou Máriou Tóthovou Šimčákovou a jej tímom psychológov, ktorí sa školeniam v tejto téme venujú s Orangeom už od roku 2008. Doteraz vyškolili po celom Slovensku už viac ako 35 000 žiakov, učiteľov i rodičov, ktorým poskytli cenné tipy, ako používať nové médiá bezpečne a zodpovedne.

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.