Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Trebišovská súkromná SOŠ otvorila nový školský rok

Nový zriaďovateľ podporuje zavádzanie prvkov duálneho vzdelávania.

Slávnostným otvorením vstúpila Stredná odborná škola na Komenského ulici v Trebišove už do druhého roka svojej existencie ako súkromná vzdelávacia inštitúcia.

V septembri minulého roka po odhlasovaní poslancami Košického samosprávneho kraja (KSK) prešli zriaďovateľské kompetencie z kraja na spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien (DSA).

zal4979-r693_res.jpg

Slávnostné otvorenie školského roka

Škola dlhodobo ponúka žiakom výučbu v štyroch študijných odboroch, a to učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, sociálno-výchovný pracovník, biotechnológia a farmakológia. Od nového školského roku bude mať celkovo 314 študentov.

zal4976-r373_res.jpg

Riaditeľ školy Miroslav Tóth vo svojom vystúpení ocenil skutočnosť, že vďaka investíciám zriaďovateľa sa rekonštruovala predná časť budovy školy a došlo aj k výmene okien na internáte. DSA tiež vybavila novým strojovým zariadením dielne.

zal4975-r324_res.jpg

Riaditeľ školy Miroslav Toth

M. Tóth pripomenul aj spoluprácu školy so Slovenským vodohospodárskym podnikom. „Na základného spoločného memoranda otvára SSOŠ DSA od tohto školského roku nový študijný odbor Technik, vodár, vodohospodár. Bude štvorročný a jeho absolvent sa stane kvalifikovaným a odborným pracovníkom v oblasti vodárenstva a vodného hospodárstva. Otvorením nového perspektívneho štvorročného študijného odboru a štartom spolupráce so Slovenským vodohospodárskym podnikom pokračuje SSOŠ DSA v zmenách, ktoré prináša jej nový zriaďovateľ,“ povedal riaditeľ školy.

Predseda predstavenstva DSA Marek Nikel potvrdil zámer zriaďovateľa posilniť technické zameranie výučby vo väzbe na prax a duálne vzdelávanie. Plánuje tiež rozšíriť výučbu v nemeckom jazyku. Nepôjde však o klasické bilingválne štúdium a aj naďalej zostane zachovaný doterajší rozsah výučby jazyka anglického. Ako ďalej povedal M. Nikel, od nového školského roku bude na všetkých stredných odborných školách a základných školách, patriacich do portfólia spoločnosti, postupne zavádzaný nový systém zvýšenia úrovne jazykových znalostí študentov a žiakov. Žiaci základných škôl budú môcť takto dosiahnuť jazykovú klasifikáciu A1 a A2 Junior. Táto ponuka sa bude neskôr týkať popri nemeckom aj anglického jazyka.

M. Nikel potvrdil aj zámer DSA, podporovať na stredných aj základných školách ich profiláciu, zvýšiť motiváciu študentov a žiakov a prisľúbil aj podporu športových aktivít. V tejto súvislosti budú môcť školy spolupracovať tiež s partnerskými školami nemeckej materskej spoločnosti EBG, ale aj so športovými klubmi v Nemecku. Ako prvého potenciálneho partnera spomenul univerzitný športový klub USC Magdeburg a možnosť spolupráce v basketbale, hádzanej a v budúcnosti aj vo futbale.

Nový zriaďovateľ takisto ponúkne žiakom a študentom v školách, patriacich do jeho portfólia, možnosť stáží a exkurzií na partnerských školách a odborných strediskách v Nemecku i na Slovensku.
Deutsch – Slowakische Akademien je dcérskou spoločnosťou Združenia Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft – EBG (Európske vzdelávacie centrum pre povolanie a spoločnosť) so sídlom v Magdeburgu, ktoré od roku 1990 pôsobí vo viacerých nemeckých spolkových krajinách v oblasti prípravy pre povolanie a ďalšie vzdelávanie. V súčasnosti má v Nemecku 36 stredných odborných škôl a odborných stredísk, vrátane viacerých centier pre rekvalifikáciu nezamestnaných.
DSA bude od tohto nového školského roku takisto prevádzkovať Základnú školu Rozkvet v Považskej Bystrici, Základnú školu na Mukačevskej ulici v Prešove, ako aj Strednú odbornú školu polytechnickú v Trnave.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej

Základ príjemného bývania je pomerne jednoduchý.

Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu

Každým nákupom v Kauflande je teraz pomoc bližšie!

Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí

V Očnom centre Sokolík poskytujeme očnú starostlivosť v plnom rozsahu, v operačných sálach, i v špecializovaných ambulanciách.