Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Ako postupovať pri dopravnej nehode

Dopravným nehodám sa chceme vyhnúť, avšak nie vždy je to možné.

Dopravným nehodám sa chceme vyhnúť, avšak nie vždy je to možné. Ak k niečomu takému príde, zachovajte chladnú hlavu a postupujte podľa overeného návodu.

Reflexné prvky a prvá pomoc

Hneď, ako sa vám nehoda stane, snažte sa spraviť základné kroky k bezpečnosti. Auto pristavte blízko ku krajnici a zapnite výstražné svetlá. Sebe i všetkým ľuďom vo svojom aute dajte reflexné vesty. Potom umiestnite za autom výstražný trojuholník. Samozrejme, ak sa niekto zranil, okamžite volajte záchranku na číslo 112 alebo 155.

Čo sa považuje za dopravnú nehodu?

Ak sa vám na ceste stanú nepríjemnosti, ešte to nutne neznamená, že ide o dopravnú nehodu. Medzi ňou a škodovou udalosťou je totiž rozdiel. Pri škodovej udalosti nemusíte volať policajtov, pričom pri dopravnej nehode to máte zo zákona určené.

Kedy ide o dopravnú nehodu?

●     akonáhle je niekto zranený alebo zomrie,

●     škoda presiahla 3990 eur,

●     aspoň jeden z vodičov je pod vplyvom alkoholu,

●     je poškodená cesta, verejné zariadenia alebo tretia osoba,

●     unikla nejaká nebezpečná látka,

●     účastníci sa nedohodnú na vinníkovi.

Keď ústna dohoda nefunguje

Keď vylúčite všetky okolnosti opísané vyššie, pôjde o škodovú udalosť. Ak by ste sa však s ďalším účastníkom dopravnej kolízie nedohodli, budete musieť policajtov privolať a zo škodovej udalosti sa týmto opäť stane dopravná nehoda. Policajti môžu vinníkovi dať pokutu či rovno zobrať vodičský preukaz.

Ak vás zaujímajú podrobnejšie informácie o tom, ako postupovať pri dopravnej nehode či škodovej udalosti, pozrite si návod Ministerstva vnútra.

Spoľahnite sa na poisťovňu či asistenčné služby

Poisťovni nahlasuje škodu vinník nehody, a to na Slovensku najneskôr do 15 dní od nej, v zahraničí do 30 dní. Každá poisťovňa má aj asistenčnú službu, ktorá vám vie zabezpečiť náhradné vozidlo, prípadne vám vie inak pomôcť, ak sa práve nachádzate napríklad v zahraničí.

Bezpečná jazda začína s bezpečným autom

Recept na to, ako predchádzať dopravným nehodám, je určite v bezpečnosti auta i rozumnej jazde. Okrem dobrého auta si zaobstarajte aj kvalitné pneumatiky a nezabudnite svoje auto priviezť na pravidelné prehliadky do servisu. Spoľahnite sa na autoservis BestDrive, ktorý vám pomôže v oboch uvedených prípadoch.

Prajeme vám veľa šťastne najazdených kilometrov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.