Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Aké sú príčiny vzniku psoriázy?

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, príčina jej vzniku nie je presne známa.

Psoriáza vzniká počas života na základe genetickej predispozície, gény predkov sa však nemusia nevyhnutne prejaviť. Celková pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí rodičov, ktorí psoriázu nemajú, je 10–12 percent. Ak má jeden z rodičov psoriázu, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 10–30 percent, a ak sú postihnutí obaja rodičia, dosahuje až 50 percent.

Je tu však aj možnosť, že sa psoriáza zdedí, ale nikdy sa klinicky neprejaví, vtedy hovoríme o tzv. latentnej forme psoriázy. Znamená to, že ochorenie sa navonok neprejavuje, môže však vzniknúť pod vplyvom množstva vnútorných alebo vonkajších podnetov, ktoré pôsobia ako provokujúce faktory. Môže to byť napríklad akútna vírusová alebo bakteriálna infekcia, najčastejšie streptokoková angína, ktorá je častým spúšťačom psoriázy u detí a mladistvých.

Stres a emocionálna záťaž je tiež významným faktorom ovplyvňujúcim prvé vzplanutie psoriázy a negatívne ovplyvňuje priebeh ochorenia. Nezdravý životný štýl taktiež vplýva na jej vznik a zhoršuje jej priebeh.

Vyššie riziko vzniku je aj pri obezite, nadmernej konzumácii cigariet a alkoholu. Vonkajšie provokačné faktory ochorenia môžu byť aj mechanické, napr. trenie oblečenia o kožu, škriabanie, injekčný vpich, chirurgický rez, akupunktúra, plošný tlak, popálenie, poleptanie, poštípanie hmyzom či tetovanie – tento jav voláme Kőbnerov fenomén. Vzplanutie psoriázy môže vyprovokovať aj pôsobenie ultrafialového žiarenia, či sezónna zmena počasia.

Občas patria medzi provokačné faktory aj lieky. Niekedy je ťažké určiť, či je vyvolávajúcim momentom liek alebo ochorenie, na ktoré bol liek predpísaný. Dnes poznáme vyše dvesto liekov, ktoré zhoršujú priebeh psoriázy.

MUDr. Erika Baloghová

Dermato-venerologické oddelenie FNsP Nové Zámky

foto-mudr-erika-baloghovazmensene-r155_res.jpg

Poradňu prináša farmaceutická spoločnosť Janssen.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?