Piatok, 19. apríl , 2019

Aké sú príčiny vzniku psoriázy?

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, príčina jej vzniku nie je presne známa.

Psoriáza vzniká počas života na základe genetickej predispozície, gény predkov sa však nemusia nevyhnutne prejaviť. Celková pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí rodičov, ktorí psoriázu nemajú, je 10–12 percent. Ak má jeden z rodičov psoriázu, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 10–30 percent, a ak sú postihnutí obaja rodičia, dosahuje až 50 percent.

Je tu však aj možnosť, že sa psoriáza zdedí, ale nikdy sa klinicky neprejaví, vtedy hovoríme o tzv. latentnej forme psoriázy. Znamená to, že ochorenie sa navonok neprejavuje, môže však vzniknúť pod vplyvom množstva vnútorných alebo vonkajších podnetov, ktoré pôsobia ako provokujúce faktory. Môže to byť napríklad akútna vírusová alebo bakteriálna infekcia, najčastejšie streptokoková angína, ktorá je častým spúšťačom psoriázy u detí a mladistvých.

Stres a emocionálna záťaž je tiež významným faktorom ovplyvňujúcim prvé vzplanutie psoriázy a negatívne ovplyvňuje priebeh ochorenia. Nezdravý životný štýl taktiež vplýva na jej vznik a zhoršuje jej priebeh.

Vyššie riziko vzniku je aj pri obezite, nadmernej konzumácii cigariet a alkoholu. Vonkajšie provokačné faktory ochorenia môžu byť aj mechanické, napr. trenie oblečenia o kožu, škriabanie, injekčný vpich, chirurgický rez, akupunktúra, plošný tlak, popálenie, poleptanie, poštípanie hmyzom či tetovanie – tento jav voláme Kőbnerov fenomén. Vzplanutie psoriázy môže vyprovokovať aj pôsobenie ultrafialového žiarenia, či sezónna zmena počasia.

Občas patria medzi provokačné faktory aj lieky. Niekedy je ťažké určiť, či je vyvolávajúcim momentom liek alebo ochorenie, na ktoré bol liek predpísaný. Dnes poznáme vyše dvesto liekov, ktoré zhoršujú priebeh psoriázy.

MUDr. Erika Baloghová

Dermato-venerologické oddelenie FNsP Nové Zámky

foto-mudr-erika-baloghovazmensene-r155_res.jpg

Poradňu prináša farmaceutická spoločnosť Janssen.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.