Protischránkový zákon? Živnostníkom spôsobí nemalé problémy

Ján Gajan, partner a vedúci advokát jednej z najväčších slovenských advokátskych kancelárií HMG Legal (súčasť HMG Advisory Group).

Protischránkový zákon mnohí titulujú ako tohtoročnú kľúčovú legislatívu. Má však medzery. „To, že register partnerov verejného sektora zaťaží firmy ďalšími administratívnymi povinnosťami, väčšie spoločnosti prežijú, pre živnostníkov to ale môže byť neprekonateľná prekážka,”vraví Ján Gajan, partner a vedúci advokát jednej z najväčších slovenských advokátskych kancelárií HMG Legal, ktorá je súčasťou HMG Advisory Group.

Jednou z top noviniek, ktorú prednedávnom schválila vláda, je protischránkový zákon. Kde má medzery?

Ide o dobrý krok vpred. Mal by zabezpečiť, aby sa s verejnými zdrojmi nakladalo transparentnejšie. Vo vyspelej krajine by mal mať každý možnosť vidieť, akú vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa hodnôt má firma, ktorá obchoduje so štátom či samosprávou. O to sa postará register partnerov verejného sektora. Na druhej strane, aspoň počas prvého roka môže práve on spôsobiť značné problémy.

O čo ide?

Po novom budú mať povinnosť registrovať sa všetci, ktorí sa uchádzajú o verejné zdroje zo štátneho alebo obecného rozpočtu a tiež tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátnych fondov či zo štátnych aj obecných akciových spoločností. Dotkne sa tak aj mnohých živnostníkov či jednoosobových eseročiek, ktoré sa zúčastnia tendra za viac ako 100-tisíc eur. Faktom ale je, že veľa ľudí si túto novú povinnosť neuvedomí, čo môže spôsobiť naozaj nepríjemnosti.

Komu najviac? Kto na registri môže pohorieť najviac?

Ľudia, ktorí sa živia vlastnými rukami a pracujú na živnosť. Hovorím teda o všetkých tých, ktorí pracujú v lesníctve, poľnohospodárstve, alebo aj stavebníctve.

Ale takých, ktorí majú zákazky nad 100-tisíc eur, medzi robotníkmi-živnostníkmi veľa nie je?

Práve naopak. Pre väčšie firmy sú subdodávateľmi a takáto hodnota zákazok je úplne bežná. A verte mi, ten naozaj mať čas na to, aby zisťoval, kde a ako sa registrovať, mať nebude. Inými slovami to, že register zaťaží firmy ďalšími administratívnymi povinnosťami, veľkí hráči prežijú, pre malých to ale môže byť neprekonateľná prekážka.

Je nejaká cesta, ako ochrániť týchto živnostníkov, ktorí obchodujú so štátom či samosprávou?

Určite by bolo dobré, aby povinnosť registrovať sa nadobudli živnostníci až vtedy, keď sa im napríklad pri 130-tisícovej zákazke vyplatí čiastka presahujúca 100-tisíc. Samozrejme, pokiaľ sa zistí, že živnostník či jednoosobová eseročka v informáciách klamali, budú pokutovaní.

Na Slovensku je naozaj veľa exekútorov, ktorí majú problém reálne fungovať. Ministerstvo spravodlivosti tu chystá zmeny. Aké?

Najskôr to vysvetlím. Problém fungovať majú predovšetkým tí exekútori, ktorí pôsobia v malých mestách, a ktorí nezachytili aktuálne požiadavky na spracovanie ich agendy vyplývajúce zo zmien v legislatíve a trhových podmienkach. Neprispôsobili sa zmenám. Či už je reč o organizácií práce, nových informačných systémoch a v neposlednom rade aj prístupu ku klientovi. Ostali tak nevyťažení.

Ale rozhodol trh. Ten, kto bol dobrý, prácu mal.

Súhlasím. Avšak práve preto, že vo väčších mestách, ktoré trendy zachytili, je práce dostatok, rokuje sa o zmene zákona o exekútoroch. V navrhovanom znení sa spomína aj nový spôsob rozdeľovania práce, pričom kritérium odbornosti bude potlačené. To ja osobne nepovažujem za dobrý krok. A okrem toho, rovnaká situácia nastane aj pri reštrukturalizačných správcoch. V rámci tejto novely ale dôjde k jednej zásadnej zmene. Dôjde k eliminovaniu špekulatívnych reštrukturalizácii. To je naozaj veľké pozitívum.

Kto je Ján Gajan

gajan-r110_res.jpg

Partner a vedúci advokát HMG Advisory Group. Rodák z obce Vernár (okres Poprad) skoro celý svoj profesionálny život spojil s HMG Legal, z ktorej vybudoval jednu z najväčších a najvýznamnejších advokátskych kancelárii na Slovensku. Na jej základoch dnes stojí celá HMG Advisory Group.

Ján Gajan sa v oblasti práva špecializuje predovšetkým na obchodné právo, sporovú agendu, verejné obstarávanie, konkurzy a reštrukturalizácie, ako partner sa stará o rozvoj a stratégiu celej skupiny. Je členom Slovenskej advokátskej komory, ako aj Českej advokátskej komory.

O HMG Advisory Grouphmgadvisory-r657_res.jpg

HMG Advisory Group je pôvodom slovenská poradenská skupina, ktorá bola založená v roku 2000. Zameriava sa na oblasť obchodného práva a podnikových financií.

Do jej portfólia sa radia štyri spoločnosti: HMG Legal, HMG Finance, HMG Company Services a HMG Recovery.

hmglegal-r133_res.jpg

HMG Legal je jedna z najväčších slovenských právnických kancelárií, ktorú magazín Trend ohodnotil aj ako Právnickú firmu roka v oblastiach sporovej agendy, akvizícií a fúzií, developerských projektov a reštrukturalizácie.

HMG Finance poskytuje služby v účtovníctve, daniach, kontrolingu, riadení cash flow a ďalších odvetviach podnikových financií.

HMG Company Services sa zaoberá zakladaním, rušením a správou obchodných spoločností. Venuje sa tiež predaju už založených a registrovaných firiem pripravených na plnohodnotné fungovanie.

HMG Recovery poskytuje poradenstvo, odbornú podporu a služby v oblasti insolvenčných procesov právnických i fyzických osôb, ako aj procesov rušenia a likvidácie firiem. Ide o jednu z najväčších firiem vo svojom biznise.

Viac na webe www.hmg.sk

Kontakt na advokátsku kanceláriu HMG Legal:

E-mail: hmg@hmg.sk

HMG Legal - pobočka Košice:

E-mail: hmg@hmg.sk

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 525
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 317
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 12 813
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 658
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 981
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 602
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 359
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 9 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

18 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

18 h
SkryťZatvoriť reklamu