Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

HIV a starnutie

Má HIV infekcia vplyv na dĺžku života pacienta? Môže urýchľovať starnutie?

Na začiatku epidémie pred viac ako 30 rokmi, ľudia s diagnostikovanou HIV/AIDS infekciou mohli očakávať prežitie len 1 až 2 roky po stanovení tejto diagnózy. Problematike starnutia u chorých s HIV infekciou sa teda nevenovala veľká pozornosť. Avšak dnes, vďaka zlepšeniu účinnosti antiretrovírusovej liečby, ľudia s HIV infekciou diagnostikovaní v skorých štádiách a s potlačenou vírusovou záťažou užívaním antiretrovírusovej liečby sa môžu dožívať rovnakého veku ako ich HIV negatívni rovesníci. A tak rastie počet ľudí s HIV infekciou vo veku 50 a viac rokov. Zo štatistických údajov vyplýva, že HIV infikovaných vo veku 50 rokov a starších bolo v roku 2013 žijúcich 4,2 milióna ľudí. Globálna prevalencia HIV infekcie u starších sa takmer zdvojnásobila. Mnoho starších ľudí chce viesť a vedie zdravý, aktívny život a HIV infekcia by nemala mať na to vplyv. Avšak niektoré zdravotné problémy sa vyskytujú častejšie u HIV-pozitívnej populácie. Z výskumu vyplýva, že HIV infekcia spôsobuje rýchlejšie starnutie imunitného systému, čo znamená, že mladšie osoby s HIV infekciou majú „starší“ imunitný systém. Je to tým, že vírus spôsobuje zápal imunitného systému a tiež má priamy nepriaznivý vplyv na T-bunky imunitného systému. V posledných rokoch sa zvýšil počet mladších HIV-pozitívnych ľudí, u ktorých sa objavujú tzv. „ s vekom súvisiace“ ochorenia, ako sú onkologické ochorenia, osteoporóza, ochorenia srdcovo-cievneho systému, obličiek atď. V populácii starších HIV-pozitívnych je podstatne vyšší výskyt s vekom súvisiacich ochorení ako u ich HIV-negatívnych rovesníkov.

MUDr. Pavlína Bukovinová, PhD.

Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNBA

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.