Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

HIV a starnutie

Má HIV infekcia vplyv na dĺžku života pacienta? Môže urýchľovať starnutie?

Na začiatku epidémie pred viac ako 30 rokmi, ľudia s diagnostikovanou HIV/AIDS infekciou mohli očakávať prežitie len 1 až 2 roky po stanovení tejto diagnózy. Problematike starnutia u chorých s HIV infekciou sa teda nevenovala veľká pozornosť. Avšak dnes, vďaka zlepšeniu účinnosti antiretrovírusovej liečby, ľudia s HIV infekciou diagnostikovaní v skorých štádiách a s potlačenou vírusovou záťažou užívaním antiretrovírusovej liečby sa môžu dožívať rovnakého veku ako ich HIV negatívni rovesníci. A tak rastie počet ľudí s HIV infekciou vo veku 50 a viac rokov. Zo štatistických údajov vyplýva, že HIV infikovaných vo veku 50 rokov a starších bolo v roku 2013 žijúcich 4,2 milióna ľudí. Globálna prevalencia HIV infekcie u starších sa takmer zdvojnásobila. Mnoho starších ľudí chce viesť a vedie zdravý, aktívny život a HIV infekcia by nemala mať na to vplyv. Avšak niektoré zdravotné problémy sa vyskytujú častejšie u HIV-pozitívnej populácie. Z výskumu vyplýva, že HIV infekcia spôsobuje rýchlejšie starnutie imunitného systému, čo znamená, že mladšie osoby s HIV infekciou majú „starší“ imunitný systém. Je to tým, že vírus spôsobuje zápal imunitného systému a tiež má priamy nepriaznivý vplyv na T-bunky imunitného systému. V posledných rokoch sa zvýšil počet mladších HIV-pozitívnych ľudí, u ktorých sa objavujú tzv. „ s vekom súvisiace“ ochorenia, ako sú onkologické ochorenia, osteoporóza, ochorenia srdcovo-cievneho systému, obličiek atď. V populácii starších HIV-pozitívnych je podstatne vyšší výskyt s vekom súvisiacich ochorení ako u ich HIV-negatívnych rovesníkov.

MUDr. Pavlína Bukovinová, PhD.

Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNBA

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line