Piatok, 19. apríl , 2019

HIV a starnutie

Má HIV infekcia vplyv na dĺžku života pacienta? Môže urýchľovať starnutie?

Na začiatku epidémie pred viac ako 30 rokmi, ľudia s diagnostikovanou HIV/AIDS infekciou mohli očakávať prežitie len 1 až 2 roky po stanovení tejto diagnózy. Problematike starnutia u chorých s HIV infekciou sa teda nevenovala veľká pozornosť. Avšak dnes, vďaka zlepšeniu účinnosti antiretrovírusovej liečby, ľudia s HIV infekciou diagnostikovaní v skorých štádiách a s potlačenou vírusovou záťažou užívaním antiretrovírusovej liečby sa môžu dožívať rovnakého veku ako ich HIV negatívni rovesníci. A tak rastie počet ľudí s HIV infekciou vo veku 50 a viac rokov. Zo štatistických údajov vyplýva, že HIV infikovaných vo veku 50 rokov a starších bolo v roku 2013 žijúcich 4,2 milióna ľudí. Globálna prevalencia HIV infekcie u starších sa takmer zdvojnásobila. Mnoho starších ľudí chce viesť a vedie zdravý, aktívny život a HIV infekcia by nemala mať na to vplyv. Avšak niektoré zdravotné problémy sa vyskytujú častejšie u HIV-pozitívnej populácie. Z výskumu vyplýva, že HIV infekcia spôsobuje rýchlejšie starnutie imunitného systému, čo znamená, že mladšie osoby s HIV infekciou majú „starší“ imunitný systém. Je to tým, že vírus spôsobuje zápal imunitného systému a tiež má priamy nepriaznivý vplyv na T-bunky imunitného systému. V posledných rokoch sa zvýšil počet mladších HIV-pozitívnych ľudí, u ktorých sa objavujú tzv. „ s vekom súvisiace“ ochorenia, ako sú onkologické ochorenia, osteoporóza, ochorenia srdcovo-cievneho systému, obličiek atď. V populácii starších HIV-pozitívnych je podstatne vyšší výskyt s vekom súvisiacich ochorení ako u ich HIV-negatívnych rovesníkov.

MUDr. Pavlína Bukovinová, PhD.

Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK a UNBA

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen.

TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019

Rozmanité Grécko a jeho ostrovy budú aj tento rok obľúbený cieľ dovolenkárov.

Bim Challenge 2019

4. Majstrovstvá Slovenska v rýchlosti projektovania

Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov

Čerpacie stanice OMV budú v plnej prevádzke aj počas dní, keď v bežných obchodoch nenakúpite.

Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur

Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie majú šancu získať príspevok od 20.000 do 50.000 eur.