Študentská osobnosť Slovenska skúma pšenicu

Víťazkou súťaže Študentská osobnosť Slovenska 2015/16 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo sa stala K.Kunderlíková

Víťazkou súťaže Študentská osobnosť Slovenska 2015/2016 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo sa stala Kristýna Kunderlíková.

K. Kunderlíková je odbornou asistentkou na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Zaujímalo nás  akej problematike sa v súčasnosti venuje vo výskume a aké sú perspektívy tejto vedeckej oblasti?

Ako ste sa dostali k štúdiu fyziológii plodín a drevín?

Po skončení inžinierskeho štúdia v odbore biotechnológie na FBP som chcela pokračovať v doktorandskom v štúdiu a tak som si prešla zoznam ponúkaných tém. Následne som navštívila školiteľov, ktorí ponúkali pre mňa zaujímavé témy a informovala som sa o ich vedeckých výsledkoch. Chcela som pôsobiť na mieste, kde sa robí veda a kde bude možnosť prejaviť sa a publikovať. Keď som zaklopala na dvere prof. Mariánovi Brestičovi, vedela som, že odbor, v ktorom pôsobí, je pre mňa. Tá energia, vášeň a vízie pre vedu spojená s motiváciou bolo presne to, čo som hľadala.

Mohli by ste nám priblížiť svoju činnosť a aktivity, ktoré v oblasti rozvoja vzdelávania vykonávate?

V súčasnosti pracujem ako vedeckovýskumná pracovníčka na Katedre fyziológie rastlín FAPZ SPU v Nitre. Plne sa venujem výskumnej činnosti, kontinuálne prebieha séria experimentov, ktoré sa simultánne vyhodnocujú. Výsledky sa potom premietajú v našich publikáciách a výsledkom toho je aj ocenenie uvedenej súťaže.

Akej problematike sa v súčasnosti venujete vo výskume a aké sú perspektívy tejto vedeckej oblasti?

Vo svojej práci sa venujem regulácii fotosyntézy mutantov pšenice deficitných na chlorofyl b v meniacich sa podmienkach prostredia. Environmentálny stres môže narušiť bunkové štruktúry a kľúčové fyziologické funkcie. Úlohou mojej práce je štúdium fotosyntetického aparátu, skúmanie fyziologických odpovedí jednotlivých genotypov vystavených optimálnym podmienkam i podmienkam teplotného stresu a týmto hlbšie preniknúť do adaptačných mechanizmov vedúcim k dosiahnutiu zvýšenej tolerancie k abiotickým faktorom pri zachovaní vysokej úrodnosti.

Myslíte si, že naša spoločnosť si je vedomá potenciálu, ktorý študenti v sebe majú a ich úsilie, cieľavedomosť, zodpovednosť a vytrvalosť sú dnes patrične ocenené?

Myslím, že spoločnosť si je vedomá potenciálu, ktorý študenti v sebe majú, ale, žiaľ, veda ako taká je na Slovensku nedocenená. I keď je možnosť získať rôzne ocenenia, granty a projekty, financie, ktoré sa takto rozdeľujú, sú neporovnateľné so zahraničím. Svedčí o tom aj fakt, že každý desiaty vysokoškolsky vzdelaný človek odchádza do zahraničia.

Vidíte perspektívu svojho ďalšieho vedeckého rastu na SPU, prípadne na Slovensku?

Zatiaľ áno, som rada za podporu a príležitosť pokračovať vo vedeckovýskumnej činnosti. Priznám však, že sa pohrávam s myšlienkou dočasného odchodu. Rozmýšľam o postdoktorandskom štúdiu, ale opäť je to o výbere správneho miesta.

Určite máte aj iné záľuby ako vedu. Aké?

Mám viacero záľub, ale čo mi najviac dodáva energiu je jazda autom s dobrou hudbou, príroda, hory, zvieratá, bicykel, rada čítam a skladám origami v týchto mrazivých dňoch J a pri žiadnej z mojich aktivít nechýba môj psík, priateľ, rodina alebo známy.

Mohli by ste poradiť ostatným mladým ľuďom, ako sa z bežného študenta môže stať študent spolupodieľajúci sa na skvalitnení výučby a výskumu?

V prvom rade by študenti nemali brať ako samozrejmosť možnosť študovať, lebo podľa mňa  je to výsada. Je dôležité vybrať si oblasť, ktorá človeka baví a nájsť si školiteľa, ktorý vie ukázať smer, správne motivovať a kritizovať, lebo tým študenta posúva vpred. Sú pracoviská, ktoré majú kvalitný tím, preto si treba dobre vybrať od koho sa chcete učiť. To je základ. Následne ucítite podporu od kolegov a máte chuť napredovať a byť každý deň lepší.

dsc2555-r153_res.jpg

Kristýna Kunderlíková pracuje ako vedeckovýskumná pracovníčka na Katedre fyziológie rastlín Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzoty v Nitre.

Foto: archív SPU

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana