Univerzita zrekonštruovala historickú budovu

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre zrekonštruovala historickú budovu na Hospodárskej ulici.

Sídlia v nej tri katedry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI). Slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov sa uskutočnilo v polovici decembra 2016.dsc2227-r858_res.jpg

Zrekonštruovanú budovu slávnostne otvorila dekanka Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Klaudia Halászová a rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik

Foto: archív SPU

Ako uviedla dekanka FZKI doc. Klaudia Halászová, do obnovy budovy sa neinvestovalo od roku 1961. „V minulosti však tvorila základ celej melioračnej sekcie Agronomickej fakulty a naše krajinárstvo je vlastne pokračovaním tohto veľkého odboru,“ zdôraznila dekanka. Dodala, že rekonštrukciu týchto priestorov v pôvodnom duchu si pedagógovia a vedci, ktorí tu pôsobia, naozaj zaslúžili. „Vytvoril sa tak pre nich adekvátny zmodernizovaný priestor.“

dsc2285-r348_res.jpg

dsc2284-r775_res.jpg

Vo vchode do budovy je umiestnená malá pamätná doska so zmienkou, že v priestoroch tejto historickej budovy projektanta J. Grossmanna z roku 1931 – 1932, v súčasnosti kultúrnej pamiatky, sídlila prvá Štátna odborná hospodárska škola. Pod týmto textom je ďalší nápis „Zveľaďujeme naše dedičstvo, rok 2015”, ktorý bude všetkým pripomínať, že v uvedenom roku SPU v Nitre urobila významnú investíciu. Rekonštrukcia budovy sa realizovala v rámci projektu Rekonštrukcia a modernizácia objektov SPU v Nitre za účelom zlepšenia podmienok vzdelávacieho procesu, v období rokov 2014 - 2015.

Vykonala sa rekonštrukcia okien a dvier na budove, zdravotechniky, elektroinštalácie, urobili sa povrchové omietky a výmena, respektíve reštaurovanie podláh v cvičebniach. V ľavom a pravom krídle budovy v súčasnosti sídlia tri katedry - Katedra krajinného plánovania a pozemkových úprav, Katedra biometeorológie a hydrológie a Katedra krajinného inžinierstva.

dsc2299-r493_res.jpg

„Priority, ktoré si Slovenská poľnohospodárska univerzita stanovila, vždy boli orientované na rekonštrukciu a obnovu klasického kampusu, ktorý bol vybudovaný, a v ktorom sídli jadro našej univerzity. Teší nás, že táto rekonštrukcia sa podarila úspešne zrealizovať a budova v súčasnosti vytvára dostatočne komfortný priestor pre vedeckovýskumnú a vzdelávaciu činnosť. Tiež som veľmi rád, že sa tu nachádza aj Excelentné centrum pre integrovaný manažment povodí v meniacich sa podmienkach prostredia,“ povedal na otvorení rektor SPU prof. Peter Bielik. Zároveň poprial pracovníkom a študentom FZKI, aby tu našli tvorivý priestor a vedeniu fakulty, aby aj prostredníctvom ďalších projektov v rámci rozvojových programov dobudovali objekt a laboratóriá tak, aby sa v nich všetci dobre cítili a mali tu zázemie pre kvalitné výstupy.

Ako povedala dekanka FZKI doc. K. Halászová, jedným z budúcoročných plánov fakulty je aj kompletná výsadba zelene v okolitom areáli či kompletné doriešenie podkrovných priestorov a i.

Viac na http://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/univerzita-zrekonstruovala-budovu-na-hospodarskej-ulici-bude-sluzit-trom-katedram-fzki/

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu