Výzva poslanca Martina Borguľu pamiatkovému úradu

Martin Borguľa vyzýva Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, aby zaujal stanovisko k existencii plota pred americkou ambasádou.

Martin Borguľa, poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto a predseda poslaneckého KLUBU pre BRATISLAVU vyzýva Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, aby zaujal stanovisko k existencii plota pred americkou ambasádou na Hviezdoslavovom námestí.

Podľa jeho vyjadrenia je zarážajúce, že pamiatkový úrad nevydal doteraz žiadne stanovisko, pokiaľ ide o túto stavbu, ktorá sa nachádza v pešej zóne historického centra mesta.

„Krajský pamiatkový úrad je inštitúcia, ktorá zabezpečuje dozor a kontrolu toho, čo sa v pamiatkovej zóne v našom hlavnom meste deje. Ich vyjadrenie a súhlas potrebujete, ak chcete v historickom centre čokoľvek robiť, hoci len drobnú opravu nehnuteľnosti. Preto ma udivuje, že v prípade železného oplotenia uprostred Hviezdoslavovho námestia, ktoré tam dokonca stojí nelegálne, pamiatkový úrad mlčí a nepodniká žiadne kroky“, povedal Martin Borguľa.

Ako ďalej poslanec upozornil, plot okolo ambasády je skutočne nelegálna stavba. Americká ambasáda už polroka nemá na pozemok, na ktorom plot stojí, platnú nájomnú zmluvu. Stavebný úrad Starého Mesta po niekoľkých mesiacoch hľadania pripustil, že nikde v archívoch nenašiel ani plávoplatné stavebné povolenie na výstavbu plota.

„Dovolil by som si tento plot dokonca nazvať najväčšou čiernou stavbou v Bratislave“, uviedol Martin Borguľa.

Doklad o povolení na výstavbu plota nepredložila ani americká ambasáda. Podľa poslanca môže teraz nastať situácia, že ambasáda požiada magistrát o dodatočné zlegalizovanie plota a novú nájomnú zmluvu k pozemkom, na ktorom plot stojí.

„Vyzývam týmto riaditeľa Krajského pamiatkového úradu, aby konečne k existencii plota zaujal odborné stanovisko. Dúfam len, že ak nastanú prípadné „tlaky“, či už zo strany ambasády, alebo mesta, bude sa pamiatkový úrad riadiť zdravým rozumom a jeho postoj bude rovnako prísny, ako je tomu v prípade iných stavieb v historickom centre mesta“, povedal na záver Martin Borguľa.

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.