Plot okolo ambasády – sme na najlepšej ceste k jeho odstráneniu?

Neplatná nájomná zmluva a žiadne stavebné povolenie. Odstránenie plota na námestí je reálnejšie ako kedykoľvek predtým.

Neplatná nájomná zmluva a neexistencia právoplatného stavebného povolenia. Indície posledných dní a týždňov ukazujú, že definitívne odstránenie plota na Hviezdoslavovom námestí je reálnejšie ako kedykoľvek predtým.

Pred niekoľkými dňami prišiel Stavebný úrad Starého Mesta s informáciou, že po niekoľkých mesiacoch hľadania nebolo nájdené právoplatné stavebné povolenie na výstavbu plota pred americkou ambasádou. Ambasáda navyše už polroka nemá ani platnú nájomnú zmluvu k pozemkom, na ktorých plot stojí. Obidve tieto skutočnosti dokazujú nelegálnosť inštalácie plota a celej jeho desaťročnej existencie.

„Všetko nasvedčuje tomu, že plot, ktorý už celé desaťročie špatí naše najkrajšie promenádne námestie v Bratislave, je navyše ešte aj čiernou stavbou,“ povedal Martin Borguľa, poslanec mesta a predsade KLUBU pre
BRATISLAVU.

Podľa poslanca možno očakávať, že ambasáda sa bude snažiť stavbu dodatočne zlegalizovať. Znamenalo by to dodatočne získať stavebné povolenie a povolenia všetkých dotknutých orgánov vrátane pozitívneho vyjadrenia Krajského pamiatkového úradu. Martin Borguľa dúfa, že odborníci – pamiatkari by trojmetrovému železnému plotu uprostred historického centra mesta svoje požehnanie nedali.

„Neviem si predstaviť, že by Krajský pamiatkový úrad, vždy nekompromisný pri schvaľovaní akýchkoľvek úprav a rekonštrukcií v pamiatkovej zóne, „požehnal“ túto ohyzdnú stavbu,“ povedal Martin Borguľa.

Ak sa potvrdí, že plot je čierna stavba a ambasáde sa nepodarí plot dodatočne zlegalizovať, nastane skutkový stav, kedy podľa zákona ten, ktorý plot nainštaloval, ho musí na vlastné náklady odstrániť.

„Myslím, že sme na najlepšej ceste k definitívnemu odstráneniu plota. Po desiatich rokoch by to znamenalo, že Hviezdoslavovo námestie získa späť svoju tvár a priestranstvo pred americkou ambasádou sa znovu otvorí verejnosti a bude slúžiť Bratislavčanom,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.

Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur

Dnes je to presne 25 rokov, čo po prvýkrát vyšiel denník SME.