Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Deťom s rakovinou zlepšuje prostredie onkologicky chorým deťom

Ročne ochorie na Slovensku na rakovinu okolo 150 detí. Najviac z nich sa lieči na detskej onkológii v Bratislave

Ročne ochorie na Slovensku na rakovinu okolo 150 detí. Najviac z nich sa lieči na detskej onkológii v Bratislave, kde pomáha nezisková organizácia Deťom s rakovinou n.o.

Liečba v bezpečnom prostredí

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou vznikla približne pred rokom, keď ju založili rodičia detí liečených na onkologickú diagnózu. Rozhodli sa svoje skúsenosti odovzdávať ďalej. Členmi Správnej rady organizácie sú však aj odborníci priamo z detskej onkológie.  Deťom s rakovinou n.o. pomáha rôznymi formami. „Okrem adresnej pomoci rodinám v núdzi sme si dali za cieľ vybudovať špičkovú detskú onkológiu. Chceme, aby sa deti liečili v bezpečnom prostredí so všetkým dostupným moderným prístrojovým vybavením, pretože aj výsledky liečby sú potom lepšie,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Katarína Kopper.  Liečba onkologických pacientov je dlhodobá a náročná. Má rôzne sprievodné nežiaduce účinky ako napríklad trvalo znížená obranyschopnosť organizmu pred infekciami. A preto je nevyhnutné mať na klinike bezpečné prostredie.

čakáreň na novej dennej klinike

Rozbehnuté projekty Deťom s rakovinou n.o.

Vedenie Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava už dlhší čas chcelo vybudovať projekt, ktorý by uľahčil detským pacientom s rodinami priebeh liečby, tzv. Dennú kliniku. Podarilo sa to neziskovej organizácii Deťom s rakovinou n.o. vďaka sponzorom a individuálnym darcom vo veľmi krátkom čase. A už od apríla ju budú využívať deti, ktoré prídu na kontrolu, na podanie chemoterapie alebo jednodňové zákroky. „V tom je najväčšia výhoda Dennej kliniky. Že deti nebudú musieť byť hospitalizované a pár hodín po zákroku môžu ísť domov,“ približuje K. Kopper. Organizácia pomáha pacientom aj vo forme materiálneho vybavenia na klinike alebo tzv. štartovacími balíčkami pre prichádzajúce rodiny a v mnohom ďalšom. Tento rok chce začať rekonštruovať lôžkové oddelenie malých detí, kde chýba klimatizácia izieb potrebná pre filtráciu vzduchu aj sociálne zariadenia v troch izbách.

Ako pomôcť detskej onkológii v Bratislave

Formy pomoci verejnosti môžu byť rôzne. Od venovania 2% z dane, cez priamo finančnú alebo materiálnu pomoc  až po dobrovoľníctvo. Podrobné informácie uvádzajú na webovej stránke organizácie www.detomsrakovinou.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moderná vila z betónu

Máme pre vás tip na stavebný materiál, s ktorým to ľahko dosiahnete.

4 h

V Bratislave mali okoloidúci možnosť ochutnať 4 druhy vegánskych bagiet, ktoré chutia ako klasické bagety so syrom a šunkou.

INZERCIA 4 h

Výsledky hlasovania verejnosti v ankete Shell Parádna jazda.

8 h
Skryť Zatvoriť reklamu