Deťom s rakovinou zlepšuje prostredie onkologicky chorým deťom

Ročne ochorie na Slovensku na rakovinu okolo 150 detí. Najviac z nich sa lieči na detskej onkológii v Bratislave

Ročne ochorie na Slovensku na rakovinu okolo 150 detí. Najviac z nich sa lieči na detskej onkológii v Bratislave, kde pomáha nezisková organizácia Deťom s rakovinou n.o.

Liečba v bezpečnom prostredí

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou vznikla približne pred rokom, keď ju založili rodičia detí liečených na onkologickú diagnózu. Rozhodli sa svoje skúsenosti odovzdávať ďalej. Členmi Správnej rady organizácie sú však aj odborníci priamo z detskej onkológie.  Deťom s rakovinou n.o. pomáha rôznymi formami. „Okrem adresnej pomoci rodinám v núdzi sme si dali za cieľ vybudovať špičkovú detskú onkológiu. Chceme, aby sa deti liečili v bezpečnom prostredí so všetkým dostupným moderným prístrojovým vybavením, pretože aj výsledky liečby sú potom lepšie,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Katarína Kopper.  Liečba onkologických pacientov je dlhodobá a náročná. Má rôzne sprievodné nežiaduce účinky ako napríklad trvalo znížená obranyschopnosť organizmu pred infekciami. A preto je nevyhnutné mať na klinike bezpečné prostredie.

čakáreň na novej dennej klinike

Rozbehnuté projekty Deťom s rakovinou n.o.

Vedenie Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava už dlhší čas chcelo vybudovať projekt, ktorý by uľahčil detským pacientom s rodinami priebeh liečby, tzv. Dennú kliniku. Podarilo sa to neziskovej organizácii Deťom s rakovinou n.o. vďaka sponzorom a individuálnym darcom vo veľmi krátkom čase. A už od apríla ju budú využívať deti, ktoré prídu na kontrolu, na podanie chemoterapie alebo jednodňové zákroky. „V tom je najväčšia výhoda Dennej kliniky. Že deti nebudú musieť byť hospitalizované a pár hodín po zákroku môžu ísť domov,“ približuje K. Kopper. Organizácia pomáha pacientom aj vo forme materiálneho vybavenia na klinike alebo tzv. štartovacími balíčkami pre prichádzajúce rodiny a v mnohom ďalšom. Tento rok chce začať rekonštruovať lôžkové oddelenie malých detí, kde chýba klimatizácia izieb potrebná pre filtráciu vzduchu aj sociálne zariadenia v troch izbách.

Ako pomôcť detskej onkológii v Bratislave

Formy pomoci verejnosti môžu byť rôzne. Od venovania 2% z dane, cez priamo finančnú alebo materiálnu pomoc  až po dobrovoľníctvo. Podrobné informácie uvádzajú na webovej stránke organizácie www.detomsrakovinou.sk.

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana