Deťom s rakovinou n.o. pomáha onkológii byť špičkovou klinikou

Riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. Katarína Kopper nám porozprávala o ich pomoci a ďalších plánoch.

Riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. Katarína Kopper nám porozprávala o ich pomoci a ďalších plánoch.

Kto je Deťom s rakovinou n.o. a prečo sa táto organizácia rozhodla tak intenzívne pomáhať detskej onkológii v Bratislave?

Sme rodičia, ktorí si sami prešli liečbou rakoviny so svojím dieťaťom. Je to náročná a dlhá cesta, preto sme sa rozhodli, že v nej chceme pomáhať ostatným. Vieme ako. Pomoc potrebuje aj Klinika detskej hematológie a onkológie, kde sa deti s rakovinou liečia. Dali sme si cieľ, že spoločne vybudujeme špičkové európske detské onkologické centrum na úrovni a začali sme projektom Dennej kliniky. Naša hlavná činnosť teda spočíva nielen v adresnej pomoci rodinám, ale tiež v pomoci budovať a zlepšovať podmienky na klinike. Prostredie, v ktorom sa deti liečia, je veľmi dôležitou súčasťou cesty k úspešnému vyliečeniu čo najvyššieho počtu detí.

Aké sú vaše doterajšie úspechy v pomoci detskej onkológii?

Začali sme pred vyše rokom a za ten čas sme rozbehli rôzne formy pomoci. Týždenne dopĺňame zásoby dvoch rodičovských kuchyniek hygienickými, dezinfekčnými a inými potrebami, zabezpečili sme nové elektrospotrebiče, nábytok, prichádzajúcim rodinám dávame tzv. štartovacie balíčky, ktoré okrem praktických vecí obsahujú aj Sprievodcu liečbou pre rodičov onkologicky chorých detí. V minulom roku sme zorganizovali školenia pre zdravotnícky personál, v čom chceme pokračovať. A pracujeme na osvete verejnosti, keďže detská rakovina je u nás stále tabu. Tento rok sme už druhýkrát úspešne organizovali Týždeň deťom s rakovinou – podujatia, ktorých súčasťou sú pacienti aj ľudia „zvonku“. No a najviac sme hrdí na Dennú kliniku, ktorú sme vďaka skvelým ľuďom - sponzorom, dokázali vybudovať vo veľmi krátkom čase. Na tento užitočný projekt prispelo Združenie na pomoc detskej onkológii, Liga proti rakovine, spoločnosť Skanska SK, spoločnosť Hagard:Hal, Nadácia TV Markíza a mnoho ďalších individuálnych darcov.

podujatie týždeň deťom s rakovinou na detskej onkológii

Prečo je Denná klinika potrebná? A aké sú vaše ďalšie plány?

Denná klinika detskej onkológii veľmi chýbala. Všade v Európe na moderných pracoviskách fungujú na princípe, že ak je dieťa počas liečby v dobrom zdravotnom stave, nie je dôvod držať ho v nemocnici. Väčšie pohodlie a najmä pocit bezpečia má doma vo svojej detskej izbičke. Potom aj lepšie reaguje na liečbu. Doteraz aj pri jednodňových zákrokoch musel byť pacient prijatý na lôžko, po novom ráno príde, absolvuje zákrok a môže ísť domov. Je to pre rodiny veľká úľava a tiež sa uvoľnia lôžka pre vážnejšie stavy. Onedlho chceme začať s rekonštrukciou oddelenia malých detí lôžkovej časti. Chýba tam vo všetkých izbách klimatizácia, ktorá vlastne filtruje vzduch, aby bol neustále sterilný. A tri izby nemajú vlastné sociálne zariadenie. To sú naše najbližšie plány.

www.detomsrakovinou.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.