Obehová ekonomika na Technickej fakulte

Na Technickej fakulte SPU v Nitre riešia v rámci programu Interreg-DTP projekt zameraný na obehovú ekonomiku.

moveco-r162_res.jpg

Na Technickej fakulte SPU v Nitre riešia v rámci programu Interreg-DTP projekt zameraný na obehovú ekonomiku.

Aj napriek tomu, že viaceré krajiny vrátane rozvíjajúcich sa ekonomík zaznamenali viditeľný posun k ochrane životného prostredia, globálne modely lineárnej ekonomiky zostávajú nebezpečne neudržateľné. Preto sa čoraz viac skloňovanou témou stáva tzv. obehová ekonomika, ktorej hlavným bodom je názor, že otvorené výrobné systémy  - v ktorom sú prostriedky získané, použité na výrobu a po využití výrobku sa stanú odpadom - by mali byť nahradené systémami, ktoré opätovné využívajú zdroje a šetria energiu.

Hoci sa s prechodom na obehové hospodárstva spájajú viaceré pozitívne dopady, posun k obehovej ekonomike v praxi prináša množstvo výziev, spojených napríklad s obmedzenými možnosťami súčasných technológií získavania cenných materiálov z odpadov a recyklácie materiálov, meniacimi sa vlastnosťami recyklovaných materiálov, vývojom a výrobou materiálov s dlhšou životnosťou či skvalitňovania odpadového hospodárstva.

V slovinskej Ljubljane sa 30. – 31. januára konalo KickOff stretnutie partnerov projektu MOVECO - Mobilising Institutional Learning for Better Exploitation of Research and Innovation for the Circular Economy (DTP-1-1349-1.1). Projekt je realizovaný v rámci programu Interreg Danube Transnational Programme s podporou EÚ prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Inštrumentu pre predvstupovú pomoc II. Jeho cieľom je prispieť k zlepšeniu rámcových podmienok a politických nástrojov zameraných na podporu eko-inovácií, a tým i k prechodu krajín Dunajského regiónu (DR) k obehovému hospodárstvu. Spolupráca projektových partnerov zo siedmich partnerských krajín zároveň smeruje k rozvoju celého regiónu a zníženiu rozdielov medzi jednotlivými krajinami.palkova-zuzka-projekt-r583_res.jpg

Aktivity projektu zahŕňajú analýzu jedného z hlavných nástrojov na podporu eko-inovácií, ktorým sú schémy rozšírenej zodpovednosti výrobcov a mapovanie vedeckovýskumného potenciálu v jednotlivých krajinách DR. Výsledky analýzy a mapovania budú slúžiť ako vstupy pre spracovanie stratégie zameranej na podporu krajín DR na obehové hospodárstvo a akčných plánov spracovaných pre jednotlivé skupiny krajín podľa ich inovačnej výkonnosti.

V rámci projektu budú partneri pracovať aj na príprave balíka konkrétnych typov nástrojov, ktorých cieľom bude podpora eko-inovácií a eko-dizajnu. Prostredníctvom týchto nástrojov tak prispejú k rozvoju nových business modelov a spolupráce medzi podnikmi a výskumno-vývojovými pracoviskami naprieč celým hodnotovým reťazcom.

Viac informácií o projekte MOVECO na: www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco a programe: www.interreg-danube.eu.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut