Viac ako 3 milióny dostanú študenti STU

Štipendium na STU môžu dostať študenti, ktorí vycestujú do zahraničia. Rovnako aj študenti vybraných študijných odborov, športovci či študenti s dobrými výsledkami.

Strávila som rok na univerzite v nemeckom Wismare. Ak by som nedostala štipendium, nemohla by som vycestovať, neutiahla by som náklady na pobyt. Štipendium mi pomohlo pri príchode do Nemecka aj počas celých 10 mesiacov pobytu. Keď som si v druhom semestri ešte našla prácu, príjem spolu so štipendiom stačil nielen na všetky výdavky, ale aj na cestovanie po Nemecku a okolitých krajinách,“ hovorí študentka Fakulty architektúry STU Miriam Szábolová.

Štipendium za športovú reprezentáciu získal študent Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave  - Filip Praj, juniorský Majster sveta aj Európy v športovej streľbe. Štipendium mi veľmi pomohlo. Celé som ho investoval do môjho športového rozvoja, napríklad som si uhradil vstupy do fitnes centra, tréningové položky,  a tiež som si kúpil športové vybavenie. Chcem sa veľmi poďakovať za takúto podporu.“

studentkaarchitektka-r935_res.jpg

Vycestovať do zahraničia môže každý študent STU. Študentka Fakulty architektúry bola v Nemecku.

Ponuka štipendií na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave je široká. STU rozdeľuje celkovo až 3 milióny eur za akademický rok.

Študenti vybraných technických študijných odborov na STU môžu získať motivačné štipendiá odborové. Medzi podporované odbory patrí väčšina študijných programov, ktoré STU ponúka. Od aplikovanej informatiky, cez elektroniku, informatiku, kybernetiku a energetiku až po chémiu, biotechnológie, stavebníctvo, vodné stavby a vodné hospodárstvo, energetické stroje a zariadenia, či výrobnú techniku a výrobné technológie. Na tieto motivačné štipendiá odborové má STU vyčlenených 1,5 milióna eur. Študenti môžu získať jednorázovo štipendium až 870 eur. V prípade študentov v prvom roku bakalárskeho štúdia sú dôležité výsledky štúdia v poslednom ročníku na strednej škole.

Ďalšie motivačné štipendiá môžu dostať študenti, ktorí dosahujú mimoriadne výsledky v štúdiu, vo výskume a vývoji, reprezentujú univerzitu v športových či umeleckých súťažiach. Medzi takýchto študentov môže univerzita rozdeliť v nasledujúcom akademickom roku viac ako pol milióna eur. Študenti môžu získať až 1290 eur.

fiit-r700_res.jpg

Štipendia môžu získať na STU študenti vybraných študijných odborov, medzi nimi je napríklad informatika, elektronika, chémia, stavebníctvo , biotechnológie a  ďalšie.

Na ďalšie mimoriadne štipendiá STU ročne vyčlení sumu asi 200-tisíc eur. Tieto patria študentom, ktorí absolvujú časť štúdia v zahraničí. Šancu ísť na zahraničný študijný pobyt či pracovnú stáž má každý študent Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Mimoriadne štipendium môžu získať aj študenti, ktorí si vynikajúco plnia študijné povinnosti počas celého štúdia či štúdium ukončia vynikajúcou záverečnou prácou, ale aj zahraniční študenti či vrcholoví športovci. Mimoriadne štipendium môže byť jednorazové aj pravidelné až do 860 eur. Študenti z nízkopríjmových rodín môžu získať sociálne štipendium. Na tie má STU 1,5 milióna eur.

Okrem štipendií podporuje STU talentovaných študentov aj prostredníctvom univerzitných grantov na výskum, či odmeňuje výnimočné umelecké diela a publikácie.

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.