Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ

Žiaci z 360 tried vymenia na krátky čas známky za svoju vlastnú triednu menu v rámci projektu Malá finančná akadémia.

Žiaci z 360 tried vymenia na krátky čas známky za svoju vlastnú triednu menu v rámci projektu Malá finančná akadémia.

Nezisková organizácia EDULAB spolu s Tatra bankou a spoločnosťou Agemsoft reflektovali na aktuálny stav Slovenska v oblasti finančnej gramotnosti a spoločne vytvorili projekt Malá finančná akadémia, do ktorého sa zapojilo 6 505 žiakov z približne 360 tried. Projekt je určený primárne pre žiakov 3. a 4. ročníka základných škôl a je ukážkou inovatívneho projektového vyučovania finančnej gramotnosti. Malá finančná akadémia prebieha  počas vyučovania na prihlásených školách od 13. marca do 8. apríla.

malafinancnaakademia-r744_res.jpg

Škola hrou

Gamifikácia alebo vnášanie herných prvkov do vzdelávacích situácií patrí k inovatívnym vzdelávacím aktivitám. Preto aj vyučovanie finančnej gramotnosti v Malej finančnej akadémii prebieha formou hry s názvom Naše mesto. V nej si žiaci vymenia známkovanie za vlastnú triednu menu, ktorú si sami pomenujú. Deti za vzdelávacie aktivity získavajú peniaze, ktoré investujú do rozvoja svojej mestskej štvrte (kupujú si napríklad makety budov). Počas hry má každý žiak svoju jedinečnú úlohu. Každá mestská štvrť má svojho bankára, novinára a architekta. Okrem tímovej práce takto žiaci rozvíjajú aj svoju kreativitu a fantáziu.

vizualizaciakufrik490-r507_res.jpgObr: Každá prihlásená trieda získala štartovací balíček, ktorý obsahuje nielen hru Naše mesto, ale aj metodickú príručku pre učiteľa s viac ako 60 aktivitami.

Všetky potrebné materiály a metodické pomôcky k interaktívnemu vyučovaniu pripravili pedagógovia z EDULAB-u s finančnou podporou Tatra banky a technickou podporou Agemsoftu. „Malá finančná akadémia je výkladnou skriňou našich doterajších skúseností. Našou snahou je zúročiť viac ako päťročné skúsenosti z našich doterajších vzdelávacích projektov, do ktorých sa zapojili tisícky škôl, žiakov, ale aj pedagógov,“uviedol Ján Machaj, riaditeľ neziskovej organizácie EDULAB.

Kozmixov svet

Mimozemšťan Kozmix sa stal tvárou projektu Malá finančná akadémia. Spolu so svojimi kamarátmi pomáha deťom pri riešení úloh nielen v škole, ale aj na vzdelávacom portáli www.kozmix.sk, ktorá je ďalšou časťou projektu. Na portáli si žiaci a rodičia nájdu doplnkové materiály, interaktívne cvičenia a motivačné videá zamerané na precvičenie zručností a naučených vedomostí žiakov.

Milá postavička je zobrazená aj na detských platobných kartách. „Dizajn detských Kozmix platobných kariet bol prirodzeným vyústením spolupráce Tatra banky s neziskovou organizáciou EDULAB  a spoločnosťou AGEMSOFT počas projektu Malá finančná akadémia. V prípade, že sa rodičia rozhodnú svojim deťom otvoriť Detský účet v Tatra banke, deti si budú môcť vyskúšať svoje nadobudnuté vedomosti priamo v praxi. Pri používaní platobnej karty postavička Kozmix deťom pripomenie dôležité fakty, ktoré sa v Malej finančnej akadémii naučili,“ uviedla Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky.

„Detský účet taktiež dáva dieťaťu pocit zodpovednosti a možnosť vytvoriť si zdravý vzťah k peniazom. Zároveň rodičia majú vďaka elektronickému bankovníctvu prehľad o tom, na čo dieťa míňa svoje vreckové,“ dodala Povodová.

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.