Ako vyzerajú dnešní otroci?

Slovensko privíta čerstvú držiteľku Pulitzerovej ceny. Martha Mendoza bude na akademickej pôde prednášať o novodobom otroctve.

Slovensko privíta čerstvú držiteľku Pulitzerovej ceny. Martha Mendoza bude na akademickej pôde prednášať o novodobom otroctve. Prednášku si môžete vypočuť aj vy.

marthamendoza-r979_res.jpgMartha Mendoza, investigatívna žurnalistka a držiteľka Pulitzerovej ceny. Zdroj: Tatra banka

Bola súčasťou tímu novinárov, ktorých reportovanie o otroctve v thajskom krevetovom priemysle viedlo k oslobodeniu viac ako 2000 mužov. Za túto prácu získala spolu s kolegami v roku 2016 Pulitzerovu cenu.

Investigatívna novinárka Martha Mendoza sa slovenskému publiku predstaví v rámci programu Osobnosti osobne, ktorý zastrešuje Nadácia Tatra banky v spolupráci s Univerzitou Komenského a Nadáciou Petit Academy. „Máme tú česť privítať na Slovensku v poradí siedmu držiteľku Pulitzerovej ceny, ktorá sa prihovorí odbornej i laickej verejnosti počas dvoch prednášok. Tie sa budú konať v Bratislave a v Košiciach,“ uviedla Zuzana Böhmerová, manažérka nadácie a sponzoringu Tatra banky. „Po prednáške bude nasledovať diskusia, ktorá sa doposiaľ vždy tešila veľkému záujmu publika. Veríme, že tomu tak bude aj po siedmykrát,“ doplnila Böhmerová.

Téma prednášky: Ako vyzerajú dnešní otroci?

Martha Mendoza poslucháčov prevedie pozadím prípadu, na ktorom pracovala spolu s ďalšími troma reportérkami niekoľko rokov. Vďaka sérii článkov týkajúcich sa thajského krevetového priemyslu a obchodovania s ľuďmi, došlo k zmene legislatívy, podnikania v tejto oblasti ako aj ovplyvneniu zákazníkov na celom svete.

Prednášky spojené s diskusiou sa budú konať:

• 5. apríla 2017 (streda) o 16.00 hod. v Aule Univerzity Komenského, v Bratislave
  • 6. apríla 2017 (štvrtok) o 11.00 hod. v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Registrovať na prednášky sa môžu záujemcovia bezplatne TU

Prednášky bude možné sledovať aj cez online stream

aula-ukprednaska-steel-r623_res.jpgPreplnená aula Univerzity Komenského v Bratislave počas prednášky držiteľa Pulitzerovej ceny Jamesa Steela, ktorá sa konala minulý rok. Zdroj: Tatra banka

Kto je Martha Mendoza

Kalifornská rodáčka pracuje pre agentúru Associated Press. Okrem Pulitzerovej ceny z roku 2016 získala Pulitzerovu cenu už v roku 2000 za odhalenie pozadia masakry v dedine No Gun Ri, kde americkí vojaci povraždili stovky civilistov na začiatku Kórejskej vojny. Pre agentúru AP prispievala zo Silicon Valley, New Yorku, Nového Mexika a Mexika. Pôsobila na Stanfordovej a Princetonskej univerzite, a už viac ako desaťročie učí na Kalifornskej univerzite.

Program Osobnosti osobne je jedným z programov Nadácie Tatra banky zameraných na podporu vzdelania. V rámci tohto programu sa doposiaľ podarilo na Slovensku privítať šiestich nositeľov Pulitzerovej ceny - Joshua M. Friedmana, Tima Weinera, Abigail Goldman, Walta Bogdanicha, Jamesa B. Steela a Deborah Neslon; siedmych nositeľov Nobelovej ceny za ekonómiu a ďalšie desiatky svetových vedeckých osobností.

ntbpulitzerloga0916-r431_res.jpg

Bude vás zaujímať: Martha Mendoza na Slovensku

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu