Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Zábavný aj sebavedomý

Jaguar F-PACE je zábavný, stabilný a bezpečný na ceste, a zároveň mimoriadne schopný v teréne.

Jaguar F-PACE je zábavný, stabilný a bezpečný na ceste, a zároveň mimoriadne schopný v teréne.

Jaguar, ako jedna z mála automobiliek, sa ešte aj dnes spolieha na pohon zadných kolies. A nie je to len kvôli zachovaniu tradícií, ale preto, že tento pohon má množstvo výhod. Tou najdôležitejšou je, že predné kolesá nemusia popri priečnych silách zodpovedných za vedenie vozidla zápoliť aj s hnacími silami a do riadenia sa neprenášajú parazitné impulzy. Výsledkom je citlivejšie a precíznejšie riadenie. Druhou dôležitou výhodou je nefalšovaná radosť z jazdy, ktorú prináša pohon zadných kolies. Preto aj verzie s pohonom všetkých štyroch kolies (mimochodom, Jaguar ich ponúka naprieč celým svojim portfóliom) majú poháňanú prioritne zadnú nápravu. Dokonca aj model F-PACE. Aj v jeho prípade sa predná náprava pripája len v prípade potreby. Dokonca aj v spôsobe prerozdelenia hnacej sily sa Jaguar líši od drvivej väčšiny ostatných značiek. V jeho prípade sa totiž predné kolesá pripájajú prediktívne, teda ešte predtým, než by zadné kolesá stratili grip.

Zdroj: http://newsroom.jaguarlandrover.com

Skôr ako sa niečo stane

Hlavnú úlohu v tom zohráva systém IDD (Intelligent Driveline Dynamics), ktorý bol pôvodne vyvinutý pre F-TYPE AWD. Elektronika na základe uhlového zrýchlenia karosérie okolo zvislej osi, priečnej a pozdĺžnej akcelerácie, uhla natočenia volantu atď. priebežne odhaduje úroveň priľnavosti pneumatík s vozovkou a tiež to, ako sa aktuálne dostupná priľnavosť využíva. Na základe toho prediktívne upravuje prerozdelenie hnacej sily. Ak napríklad zistí, že sa kolesá zadnej nápravy blížia ku svojim trakčným limitom, bleskurýchlo presunie adekvátnu časť hnacej sily dopredu. To všetko ešte predtým, než by reálne došlo k strate priľnavosti zadných kolies. Dodajme, že úlohu medzinápravového diferenciálu zastáva elektrohydraulicky ovládaná viaclamelová spojka, ktorá v priebehu 165 milisekúnd dokáže presunúť 100 % hnacej sily zozadu dopredu alebo v priebehu 100 milisekúnd preniesť adekvátnu časť hnacej sily na prednú nápravu. Prenos hnacej sily sa deje pre vodiča absolútne plynule a nebadateľne. Aspoň čo sa týka negatívnych javov. Vodič zaregistruje len a len to, že sa jeho auto pevnejšie drží vozovky – má lepšiu trakciu, v zákrutách je stabilnejšie, bezpečnejšie a rýchlejšie. Samozrejmosťou je tiež Torque Vectoring, teda cielené smerovanie hnacej sily na kolesá s najlepším záberom.

Zdroj: http://newsroom.jaguarlandrover.com

Sústrediť sa na volant

Samostatnú pozornosť si zaslúži revolučný systém ASPC (All Surface Progress Control). Ide o akýsi off-roadový tempomat fungujúci v rozsahu 3,6 – 30 km/h, ktorý riadi činnosť motora, prevodovky a prerozdelenie hnacej sily na jednotlivé kolesá. Vodič sa tak môže v náročnom teréne plne sústrediť na krútenie s volantom. Nemusí pridávať plyn ani brzdiť.

Načítavam video...

Všestranný

Aj model F-PACE si tak zachováva základnú charakteristiku vozidiel so zadným náhonom, no keď ide do tuhého, bleskurýchlo sa pretransformuje na štvorkolku, ktorá podrží majiteľa v kritických situáciách (či už v rýchlych zákrutách, alebo na zasneženej či zľadovatenej vozovke) a privezie ho aj k cieľu, ku ktorému nevedie cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.