Borguľa veľvyslancovi: pozemky na námestí okupujete protiprávne!

Poslanec M. Borguľa žiada veľvyslanca USA na Slovensku, aby bezodkladne vyriešil bezprávny stav okolo pozemkov na námestí.

Martin Borguľa, poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto poslal dnes veľvyslancovi USA odpoveď na jeho list. Žiada bezodkladné vyriešenie pretrvávajúceho protiprávneho stavu v súvislosti s neexistenciou platnej nájomnej zmluvy k pozemkom pred budovou ambasády.

Pred niekoľkými dňami dostal poslanec Martin Borguľa od veľvyslanca USA na Slovensku list. Veľvyslanec v liste píše, že „nesúhlasí s tvrdením Martina Borguľu, že vláda Spojených štátov amerických nerešpektuje slovenské zákony“.

„Uvedená skutočnosť predsa nie je nejakým mojím vymysleným tvrdením. Je to realita, ktorá tu dnes existuje. Od 15. augusta 2016 nemá veľvyslanectvo na pozemky pred svojou budovou platnú nájomnú zmluvu. To znamená, že tieto pozemky okupuje protiprávne. K bezpečnostnému plotu sa doteraz nenašlo dokonca ani právoplatné stavebné povolenie, ide teda o nelegálnu stavbu od samého začiatku. Toto sú fakty,“ povedal Martin Borguľa.

Veľvyslanec vo svojom liste ďalej uvádza, že si „cení vôľu poslancov nájsť riešenie situácie, aj keď sa v mestskom zastupiteľstve doteraz nepodarilo nazbierať dostatok hlasov, aby bol prenájom pozemkov odsúhlasený“.

„Dovolil som si poopraviť vyjadrenie pána veľvyslanca. Hlasy sa v mestskom zastupiteľstve predsa „nezbierajú“. Skutočnosť je taká, že poslanci mesta demokratickým hlasovaním zmluvu o prenájme pozemkov neschválili. A to dokonca opakovane na zasadnutiach 29. septembra 2016 a následne 16. februára 2017,“ uviedol Martin Borguľa.

Poslanec vo svojej odpovedi vyzval amerického veľvyslanca, aby podnikol opatrenia na vyriešenie súčasného bezprávneho stavu a odstránenie plota ako nelegálnej stavby.

„Mám pocit, ako by si americká ambasáda neuvedomovala závažnosť celej situácie a nechcela prijať fakty. Tie sú jednoznačné – ambasáda nemá už sedem mesiacov platnú zmluvu o prenájme pozemkov na Hviezdoslavovom námestí a tento priestor teda zaberá protiprávne. Toto je realita, ktorú by si mala ambasáda uvedomiť a prijať k tomu okamžite náležité opatrenia,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.