SME

Málo známe, ale zdravé batáty. Poznáte ich?

Batáty - sladké zemiaky majú vyššiu nutričnú hodnotu ako klasické zemiaky.

Batáty - sladké zemiaky majú vyššiu nutričnú hodnotu ako klasické zemiaky.

 

Batáty sú veľmi starou kultúrnou plodinou pestovanou už pred päťtisíc rokmi. Za oblasť pôvodu sa najčastejšie uvádza tropická Amerika alebo Oceánia. Výskumu tejto na Slovensku menej známej zeleniny sa venuje Ing. Miroslav Šlosár, PhD., z Katedry zeleninárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

„Batáty so zemiakmi nemajú veľa spoločného. Ich konzumnou časťou sú koreňové hľuzy, ktoré majú variabilný tvar. Pokožka hľúz môže byť biela, žltkastá, oranžová, purpurová alebo hnedá. Dužina má bielu, krémovú, žltú, oranžovú a purpurovú farbu. Trh i samotní pestovatelia vyžadujú najmä batáty s oranžovou pokožkou a dužinou. Hmotnosť hľúz je asi pol kilogramu, výnimočne dosahujú päť až sedem kilogramov,“ hovorí M. Šlosár. Dodáva, že čerstvé hľuzy batátov majú jeden a pol násobne vyššiu nutričnú hodnotu ako klasické zemiaky, pričom obsahujú približne 69 percent (%) vody, 1,9 % bielkovín, 0,7 % tuku, 26 % sacharidov, 1,1 % vlákniny a 0,8 % minerálnych látok (najmä (K, Mg, Na, Fe, Cu).

„Batáty obsahujú okrem škrobu vyšší podiel jednoduchých sacharidov, tým sa stávajú ľahko stráviteľnými pre človeka. Cenné sú aj pre svoj obsah vitamínu C.“  bataty-1-r964_res.jpg

V súčasnosti batáty pestujú najmä v Číne, Indii, USA, Brazílii, Afrike, ale čoraz populárnejšie sú aj na našom kontinente, kde ich najväčším producentom je Španielsko a Taliansko.

„Na viacerých miestach na svete, napríklad v Japonsku a väčšine štátov Južnej Ameriky, batáty konzumujú každodenne. Možnosti ich využitia sú široké, môžu sa konzumovať varené, pečené, smažené, sušené, prípadne ich nakladajú do cukrového roztoku. Z hľadiska tepelnej úpravy je najvhodnejší spôsob varenie na pare. Napriek pevnejšej dužine sa batáty v porovnaní so zemiakmi uvaria oveľa rýchlejšie. Okrem využitia vo forme prílohy alebo hlavného jedla sú vhodné na prípravu rôznych dezertov (pudingy, štrúdle, koláče a i.), knedlí alebo chleba,“ hovorí o využití tejto zeleniny M. Šlosár.

Na záver informuje, že odrody s vyšším obsahom škrobu sú dôležitou surovinou pre liehovarnícky a škrobárenský priemysel. „Jemný škrobový prášok z batátov sa vo svete predáva ako „brazílsky“ (nepravý) arrow-root. V niektorých krajinách domorodci pripravujú kvasením z batátov liehový nápoj nazývaný mobby alebo marmoda. Mladé listy a vrcholy batátov sa môžu pripraviť podobne ako špenát. Vzhľadom na svoje zloženie a účinky na ľudské zdravie je vyhľadávaný aj vo farmaceutickom priemysle na výrobu dietetických výrobkov. Korene, stonky a listy sú hodnotným krmivom pre hospodárske zvieratá, najmä pre ošípané.“   

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  3. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  7. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  4. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 17 059
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 15 806
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 5 044
  4. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 3 550
  5. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 3 299
  6. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari 3 157
  7. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta 2 818
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 1 964
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Safari sa spája s Afrikou, no nie každá krajina dokáže ponúknuť to, čo Keňa.


INZERCIA 1. aug
Anna Macaláková, riaditeľka J&T BANKY na Slovensku

Dlhopis nie je len papier s výnosom. Pre investorov je pevným bodom v portfóliu.


INZERCIA 1. aug

Úspech stojí aj na tom, ako viete oceniť a podporiť druhých


INZERCIA 31. júl
Aj v auguste môžete s last minute zľavami ušetriť, výber je však menší. Zdroj: Shutterstock.com

Kam v auguste k moru? 4 tipy na super last minute dovolenku


INZERCIA 30. júl
SkryťZatvoriť reklamu