Čítate časopisy?

Niektorí odborníci označujú prácu mladších generácií s informáciami ako „zber lesných plodov“. Možno to neplatí už len o tých naj

Niektorí odborníci označujú prácu mladších generácií s informáciami ako „zber lesných plodov“.  Možno to neplatí už len o tých najmladších.

Pozrieť si zopár článkov, niekoľko stránok v knihe, nejaké texty z internetu a tak si vytvárať obraz o problematike ktorá nás zaujíma, je skôr bežným javom. Naše informačné správanie sa mení nielen pod vplyvom technológií, ale aj pod vplyvom prostredia.

„Čím ďalej, tým menej je času na postupné objavovanie, ktoré dáva systematické čítanie dobrej odbornej knihy alebo pravidelné sledovanie nových čísiel časopisu . A je to škoda. Vedecký časopis je malým svetom a okrem kvalitných článkov môže poskytnúť obraz o vedeckej komunite  ktorá ho vytvára, o odbornom časopise to platí ešte viac,“ hovorí riaditeľka Beáta Bellérová,  riaditeľka Slovenskej poľnohospodárskej knižnice pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre.

Dostupnosť kvalitných časopisov v digitálnej forme je na SPU v Nitre, najmä vďaka plnotextovým databázam, veľmi dobrá. Intenzívne pribúdajú tiež tituly voľne dostupné na webe. Súčasná ponuka licencovaných a voľne dostupných e-časopisov presahuje ako 15-tisíc titulov. Možno nie všetci vedia, že na stránke knižnice je vyhľadávací nástroj Summon Discovery, ktorý umožňuje hľadať časopisy v licencovaných databázach aj voľne dostupné zároveň. Pre priaznivcov tlačených časopisov je ponuka neporovnateľne menšia, zopár zaujímavých titulov sa však určite nájde. V tomto roku ponúkala SlPK svojim čitateľom viac ako 200-titulov tlačených časopisov – najmä slovenských a českých. Tlačeným časopisom zostali verné aj niektoré katedry univerzity, ktoré si ich objednávajú prostredníctvom knižnice. Kvalitné vedecké časopisy zo zahraničia (mimo ČR) sa v tlačenej forme prakticky nenakupujú, ale knižnica viaceré získava v rámci medzinárodnej výmeny. Tituly ako Bulletin Slovenskej botanickej spoločnosti, Vesmír, Vinařský obzor, Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve, Entomologica Fennica a mnohé iné, nájdete v čitárni na Triede A. Hlinku. Ďalšie, napríklad Ekonomická revue cestovného ruchu, Acta virologica, Krmivářství, Komunální technika, v študovni na Štúrovej ulici. Pre prípadných záujemcov možno zabezpečiť aj „cirkuláciu“ časopisov zo študovne do čitárne.casopisy1-r368_res.jpg

SlPK ponúka svojim čitateľom viac ako 200-titulov tlačených časopisov

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€

Kúpou ročného predplatného ušetríte až 44% oproti týždennému za 1€.

Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke

Má vlastnú pekáreň a rozšírený sortiment farmárskych a bio výrobkov.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.