Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove

Aj tento rok sa odovzdávali ocenenia obnoveným bytovým domom.

Deväť rokov, deväť ročníkov. Aj tento rok sa odovzdávali ocenenia obnoveným bytovým domom. Tri z nich sa môžu popýšiť titulom Najlepšie obnovený bytový dom 2016.

Vavrín víťazstva si tentoraz odniesol bytový dom v Prešove. Ocenenia odovzdali na medzinárodnom veľtrhu CONECO/RACIOENERGIA.

Prvá stavebná sporiteľňa je spolu so Združením pre podporu obnovy bytových domov a vydavateľstvom odborných časopisov V.O.Č. Slovakia už deväť rokov organizátorom tejto súťaže. Do každého ročníka sa môžu prihlásiť spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, bytové družstvá a správcovia bytových domov, ktorí sú klientmi PSS, a. s., a v danom roku dokončili realizáciu aspoň jednej zo súčastí celkovej obnovy bytového domu.

1. miesto

Prvé miesto získal bytový dom na ul. Federátov 8–16 v Prešove. Dom prešiel komplexnou obnovou. Zateplil a obnovil sa obvodový plášť fasády, inštalovali sa termostatické ventily, rekonštruovali sa balkóny a lodžie, vymieňali sa stúpačky a spoločné rozvody, obnovovali sa výťahy a domové vstupy, izolovala a zatepľovala sa strecha. Na všetky práce bytový dom vynaložil takmer 700 tisíc eur. Predpokladá sa, že dom usporí takmer 52 % pôvodných nákladov.

2. miesto

Striebornú medailu si odniesol bytový dom na Štúrovej ul. 3 v Hanušovciach nad Topľou. Aj pri jeho obnove sa zatepľovala fasáda, odstraňovali sa systémové poruchy, rekonštruovali balkóny a lodžie, izolovala sa strecha, vymieňali okná a ďalšie práce. Obnova tohto domu stála vyše 300 tisíc eur. Výsledok je však pozoruhodný. Majitelia bytov očakávajú úsporu nákladov až vo výške 70 %.

3. miesto

Tretie miesto patrí bytovému domu, ktorý stojí na Trenčianskej 78 v Novej Dubnici. Okrem zateplenia obvodového plášťa sa pri obnove tohto domu realizovali ďalšie zásadné opatrenia. Izolovala sa strecha, regulovala vykurovacia sústava, rekonštruovala elektroinštalácia, stúpačky, balkóny a ďalšie. Celá modernizácia má hodnotu 526-tisíc eur a obyvatelia domu v budúcnosti usporia až 57 % pôvodných nákladov na energie.

Prvá stavebná sporiteľňa aj tento rok odovzdala trom najlepšie obnoveným bytovým domom finančné ceny vo výške 1 700, 700 a 350 eur.

Cenu verejnosti na základe hlasovania na webovej stránke vydavateľstva V.O.Č. Slovakia - tzbportal.sk získal bytový dom na ul. Park Angelínum v Košiciach. Cenu za architektonické stvárnenie udelilo Združenie pre podporu obnovy bytových domov. Odniesol si ju bytový dom na Žitavskej ul. v Senci.

Súťaž je inšpiráciou pre spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá či iných správcov, ktorí o celkovej revitalizácii bytového domu ešte len uvažujú.

1-r305_res.jpg

2-r161_res.jpg

3-r344_res.jpg

4-hlavna-r947_res.jpg

5-r158_res.jpg

6-r297_res.jpg

7-r765_res.jpg

8-r287_res.jpg

9-r604_res.jpg

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.