Poradňa: Ako používať peniaze banky aj bez pôžičky

Pracujem u súkromníka a termín výplaty sa mi posúva niekedy až o niekoľko dní. Niekedy tak nemám na účte dostatok prostriedkov.

Pracujem u súkromníka a termín výplaty sa mi posúva niekedy až o niekoľko dní. Keďže práve v tom čase je treba poslať platby za byt a úver, stáva sa mi, že nemám na účte dostatok prostriedkov. Nechcem si však brať pôžičku, peniaze potrebujem z času na čas, a to len na pár dní. Existuje niečo, čo by riešilo tento môj problém?

Odpovedá Zuzana Greplová, produktová manažérka, mBank.

Vaša situácia nie je neobvyklá. Väčšina účtov za byt, alebo úverových splátok je potrebné uhradiť v prvej polovici mesiaca. Ak klientovi mešká výplata, tak sa dostáva do stresu, či budú jeho inkasné a trvalé príkazy zaplatené načas.

Banky myslia aj na takéto situácie a ponúkajú dve možnosti. Prvou je možnosť nastaviť si opakovanie platby počas niekoľkých nasledujúcich dní. Niektoré banky ponúkajú obdobie niekoľkých dní, kedy kontrolujú či na účet už prišli prostriedky a pri ich nabehnutí okamžite rozosielajú nastavené platby. Toto zaručí, že peniaze budú odoslané, ale niekedy sa môže stať, že neprídu načas tak, ako má klient dohodnutú splatnosť faktúr.

Lepším riešením je požiadať banku o takzvané povolené prečerpanie účtu. mBank ponúka klientom povolené prečerpanie mRezerva. Jeho otvorenie a vedenie je zadarmo. Klient platí úroky len z vyčerpanej čiastky a len za obdobie, v ktorom úver čerpá. Napríklad, ak má povolené prečerpanie do výšky 2 500 eur a z tejto sumy vyčerpá na päť dní 1 000 eur, zaplatí úroky len 2,45 eura, čo je zanedbateľná suma. Úverové limity si klient dohodne podľa svojich požiadaviek. V našej banke ich poskytujeme od 200 do 12 000 eur. Čím vyšší je limit, tým je na ňom nižšie úročenie. Navyše, s povoleným prečerpaním budete mať bez poplatkov aj debetnú kartu k účtu.

Novinkou je aj možnosť presunu povoleného prečerpania resp. kontokorentu z inej banky, vďaka čomu klient získa všetky výhody mRezervy, ako je napr. bezplatné vedenie a rezervácia prostriedkov. Samotný prevod povoleného prečerpania je rovnako bez poplatkov.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu