Slováci podľahli čaru druhého bývania v rakúskych Alpách

Rakúsko je krajinou, kam za oddychom, športom i kultúrou každoročne mieria státisíce Slovákov.

Rakúsko patrí medzi najbohatšie krajiny sveta, pýši sa stabilnou ekonomickou aj politickou situáciou. Je to krajina neuveriteľných prírodných krás, obdivovať tu ale môžete aj nádherné historické mestá ako Viedeň alebo Salzburg.

Trend, kedy Slováci začali v Rakúsku nakupovať nehnuteľnosti, je záležitosťou predovšetkým posledných pár rokov. A je to vcelku pochopiteľné. Kúpyschopnosť našich občanov rastie, a ak si niekto môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť napríklad v Tatrách, nie je dôvod, aby sa nepoobzeral aj v Rakúsku. Okrem luxusných nehnuteľností sú na trhu aj bežné domy a apartmány, ktoré sú cenovo dostupné. Oproti tuzemským horským centrám ponúkne Rakúsko lepšie snehové podmienky aj vyššiu kvalitu služieb.

Asi najjednoduchšie je zaobstarať si nehnuteľnosť prostredníctvom realitnej spoločnosti špecializovanej na nehnuteľnosti v zahraničí. Najväčším predajcom rakúskych realít v regióne strednej a východnej Európy je spoločnosť Rellox, ktorá disponuje ponukou nehnuteľností vo všetkých vyhlásených lokalitách Rakúska. Okrem pomoci s výberom nehnuteľnosti je súčasťou jej služieb aj kompletný servis, ktorý je s nákupom spojený. Vhodný apartmán, byt či dom si môžete vybrať v databáze nehnuteľností v Rakúsku na predaj.

Záujem je o vlastné užívanie aj ďalší prenájom

Prevažná väčšina kupujúcich má záujem o čiastočné vlastné užívanie nehnuteľnosti v kombinácii s ďalším prenájmom. Bežným štandardom je zabezpečenie komplexného servisu spojeného so správou nehnuteľnosti aj prenájmom tak, aby sa majiteľ nemusel prakticky o nič starať. To sa týka predovšetkým apartmánov v nových rezidenčných komplexoch, kde je nastavený konkrétny tour operátor s nadnárodnou pôsobnosťou. Ten má celkovú organizáciu ďalších prenájmov na starosť. Ročné príjmy z prenájmu sa môžu pohybovať až v úrovni okolo 5 až 6%.

fotka-v-r495_res.jpg

Dôležitým faktorom vedúcim k nákupu nehnuteľnosti v Rakúsku je predovšetkým veľká obľuba zimných športov, ktorým Slováci holdujú od nepamäti. Veľkou výhodou ale je, že nehnuteľnosti sú vhodné aj pre letnú rekreáciu. Vďaka tomu je možné dom či apartmán využívať celoročne. Na letnú i zimnú dovolenku, rovnako ako na predĺžené víkendy. S väčšou obsadenosťou nehnuteľnosti sa samozrejme zvyšujú aj príjmy z prípadného prenájmu.

Nemalú časť kupujúcich ale tvoria ľudia, ktorí chcú svoju nehnuteľnosť využívať výhradne pre svoju potrebu. Tí väčšinou volia drahšie a luxusnejšie nehnuteľnosti, ktoré im zaistia všetok potrebný komfort a plne vyhovujú ich potrebám.

Pribúda tiež podnikateľov, ktorí chcú rozvinúť svoje obchodné aktivity do zahraničia. Z ich strany preto rastie dopyt po kúpe hotelov a penziónov v rakúskych Alpách. Z hľadiska investícií potom sú zaujímavé tiež nehnuteľnosti vo veľkých mestách, ako je Viedeň alebo Salzburg.

Zaujímate sa o nákup apartmánu, domu alebo hotela v Rakúsku? Prečítajte si podrobnejšie informácie o nákupe nehnuteľností v Rakúsku na našich webových stránkach http://www.rellox.sk/.

Text: Peter Forgács

Foto: Rellox, Fotolia, Shutterstock

Nemusím sa na nikoho spoliehať

Kúpou výrobkov privátnych značiek K-Classic, K-Purland, K-Bio a K-take it veggie podporíte nákup vozidiel na pomoc ľuďom v núdzi.

Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.

Predchádzanie je vždy lepšie a lacnejšie ako riešenie následkov.

Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?

Čoraz častejšie dostávame e-maily, v ktorých sa nás ľudia pýtajú či je naozaj konská kĺbová výživa vhodná aj pre ľudí.

Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia

Artificial Intelligence is already delivering a real value for businesses.