SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO

SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO.

SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO.

bioregio-logo-r395_res.jpg

bioregio-interregeuropelogo-r640_res.jpg

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa zapojila do významného medzinárodného projektu s názvom BIOREGIO: Modely regionálnej cirkulárnej ekonomiky a najlepšie dostupné technológie pre biologické materiály. Projekt sa realizuje v rámci programu Interreg Europe, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a je najväčším z programov európskej územnej spolupráce. Koordinátorom projektu je Lahti University of Applied Sciences (Fínsko). Projekt, ktorý sa začal v januári 2017, bude trvať päť rokov (do 31.12.2021) a na jeho implementácii sa podieľa Fakulta ekonomiky a manažmentu, Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja, Technická fakulta SPU v Nitre. Program Interreg Europe poskytol na projekt BIOREGIO asi 1,5 milióna eur.bioregiomasterimage-r318_res.jpg

Cieľom projektu je posilniť európsku cirkulárnu ekonomiku v oblasti biologických materiálov. Konzorcium projektu BIOREGIO pozostávajúce z ôsmich partnerov zo šiestich rôznych krajín (Fínsko, Španielsko, Slovensko, Grécko, Rumunsko a Francúzsko) plánuje ovplyvňovať politiky zdrojovo efektívneho hospodárstva a posilňovať regionálnu bioekonomiku.

V rámci projektu si budú partneri vymieňať  poznatky o najlepších dostupných technológiách a modeloch spolupráce. Súčasťou projektu v každej partnerskej krajine je aj tzv. skupina stakeholderov pozostávajúca z predstaviteľov samospráv, ako aj rôznych spoločností, ktoré určitým spôsobom implementujú princípy cirkulárnej ekonomiky. Skupinu slovenských stakeholderov tvorí Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Národná recyklačná agentúra, Vysokoškolský poľnohospodársky podnik v Kolíňanoch, Kuruc Company, s.r.o., Západoslovenská vodárenská spoločnosť a spoločnosť Simply Clean, s.r.o. Na prvom stretnutí stakeholderov, ktoré sa uskutočnilo 23. marca 2017  SPU v Nitre, už bolo prezentovaných niekoľko projektov, ktoré svojím charakterom prispievajú k uplatňovaniu cirkulárnej ekonomiky.bioenergo-r554_res.jpgbioenergo-2-r236_res.jpg

Hlavným nástrojom regionálnej politiky, ktorého sa projekt BIOREGIO týka, je Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja Nitrianskeho samosprávneho kraja. Prostredníctvom tohto nástroja sa bude rozvíjať cirkulárna ekonomika biologických materiálov, ako napr. využívanie slamy na stavebné účely, využívanie biomasy na výrobu elektrickej energie a tepla a na produkciu biopalív. Projekt tak prispeje aj k zintenzívneniu spolupráce medzi akademickou sférou, samosprávou a firmami.

Kolektívne poznatky partnerov projektu BIOREGIO zvýšia mieru recyklácie biologických materiálov, akými sú  napr. odpady z potravín (bioodpad), komunálne a priemyselné kaly a poľnohospodárske zvyšky, ktoré môžu byť spracovávané s využitím podobných technológií. Tieto najlepšie dostupné technológie a modely zahŕňajú napríklad biorafinérie, výrobu bioplynu a relevantné modely spolupráce, napr. ekosystémy, siete a administratívnu spoluprácu smerujúcu k uzatvoreniu kolobehu biologických tokov.bioenergo-3-r838_res.jpg

Prezentácia projektu na pôde SPU v Nitre

Výsledkom projektu bude lepšia pripravenosť partnerských regiónov na rozvoj  príslušných regionálnych politík na podporu cyklickej ekonomiky so zameraním na uzavretie kolobehu biologických materiálov. Okrem toho výsledky projektu prispejú k nevyhnutnému prechodu k rozsiahlejšiemu a udržateľnému využívaniu biologických zdrojov v celej EÚ.

Viac informácií o projekte BIOREGIO: http://www.uniag.sk/sk/bioregio-sk/

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.