SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO

SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO.

SPU v Nitre je partnerom v medzinárodnom projekte BIOREGIO.

bioregio-logo-r395_res.jpg

bioregio-interregeuropelogo-r640_res.jpg

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa zapojila do významného medzinárodného projektu s názvom BIOREGIO: Modely regionálnej cirkulárnej ekonomiky a najlepšie dostupné technológie pre biologické materiály. Projekt sa realizuje v rámci programu Interreg Europe, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a je najväčším z programov európskej územnej spolupráce. Koordinátorom projektu je Lahti University of Applied Sciences (Fínsko). Projekt, ktorý sa začal v januári 2017, bude trvať päť rokov (do 31.12.2021) a na jeho implementácii sa podieľa Fakulta ekonomiky a manažmentu, Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja, Technická fakulta SPU v Nitre. Program Interreg Europe poskytol na projekt BIOREGIO asi 1,5 milióna eur.bioregiomasterimage-r318_res.jpg

Cieľom projektu je posilniť európsku cirkulárnu ekonomiku v oblasti biologických materiálov. Konzorcium projektu BIOREGIO pozostávajúce z ôsmich partnerov zo šiestich rôznych krajín (Fínsko, Španielsko, Slovensko, Grécko, Rumunsko a Francúzsko) plánuje ovplyvňovať politiky zdrojovo efektívneho hospodárstva a posilňovať regionálnu bioekonomiku.

V rámci projektu si budú partneri vymieňať  poznatky o najlepších dostupných technológiách a modeloch spolupráce. Súčasťou projektu v každej partnerskej krajine je aj tzv. skupina stakeholderov pozostávajúca z predstaviteľov samospráv, ako aj rôznych spoločností, ktoré určitým spôsobom implementujú princípy cirkulárnej ekonomiky. Skupinu slovenských stakeholderov tvorí Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Národná recyklačná agentúra, Vysokoškolský poľnohospodársky podnik v Kolíňanoch, Kuruc Company, s.r.o., Západoslovenská vodárenská spoločnosť a spoločnosť Simply Clean, s.r.o. Na prvom stretnutí stakeholderov, ktoré sa uskutočnilo 23. marca 2017  SPU v Nitre, už bolo prezentovaných niekoľko projektov, ktoré svojím charakterom prispievajú k uplatňovaniu cirkulárnej ekonomiky.bioenergo-r554_res.jpgbioenergo-2-r236_res.jpg

Hlavným nástrojom regionálnej politiky, ktorého sa projekt BIOREGIO týka, je Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja Nitrianskeho samosprávneho kraja. Prostredníctvom tohto nástroja sa bude rozvíjať cirkulárna ekonomika biologických materiálov, ako napr. využívanie slamy na stavebné účely, využívanie biomasy na výrobu elektrickej energie a tepla a na produkciu biopalív. Projekt tak prispeje aj k zintenzívneniu spolupráce medzi akademickou sférou, samosprávou a firmami.

Kolektívne poznatky partnerov projektu BIOREGIO zvýšia mieru recyklácie biologických materiálov, akými sú  napr. odpady z potravín (bioodpad), komunálne a priemyselné kaly a poľnohospodárske zvyšky, ktoré môžu byť spracovávané s využitím podobných technológií. Tieto najlepšie dostupné technológie a modely zahŕňajú napríklad biorafinérie, výrobu bioplynu a relevantné modely spolupráce, napr. ekosystémy, siete a administratívnu spoluprácu smerujúcu k uzatvoreniu kolobehu biologických tokov.bioenergo-3-r838_res.jpg

Prezentácia projektu na pôde SPU v Nitre

Výsledkom projektu bude lepšia pripravenosť partnerských regiónov na rozvoj  príslušných regionálnych politík na podporu cyklickej ekonomiky so zameraním na uzavretie kolobehu biologických materiálov. Okrem toho výsledky projektu prispejú k nevyhnutnému prechodu k rozsiahlejšiemu a udržateľnému využívaniu biologických zdrojov v celej EÚ.

Viac informácií o projekte BIOREGIO: http://www.uniag.sk/sk/bioregio-sk/

Rozprávkové tankovanie

Rozprávkové kostýmy, hotdog priamo od kuchára či chodiaci výdajný stojan. Čerpacie stanice Shell majú za sebou magický týždeň.

AAA Auto zorganizovalo autogramiádu

Pre podpisy od Hamšíka či Škriniara si prišli stovky fanúšikov.

Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste

Dana Kleinert vypočula hlasy voličov volajúcie po spájaní a spolupráci.

Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu

Čo je obraz? Estetická hodnota alebo hodnotná investícia? Jedno nezatieňuje druhé. Cez umenie investovať objavíte krásu umenia.