Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť

Zaujímavá „foto“ prechádzka mestskou časťou Ružinov. Porovnajte si historickú tvár vybraných známych miest s ich súčasnou podobou.

Ružinov, obľúbená mestská časť, patrí svojou rozlohou medzi najväčšie mestské časti. Tvár Ružinova sa v mnohom za posledné roky či desaťročia zmenila, no to, čo je pre túto štvrť typické, ostáva stále nezmenené.

Stále to je a bude moderná lokalita, ktorá si našla obľubu najmä u mladých rodín, ktoré si pri výbere nového bývania volia práve Ružinov. Prinášame pár miest, ktoré sú srdcom tejto mestskej časti.

Park Andreja Hlinku, kedysi Park Karola Šmidkeho, bol vybudovaný koncom 70. rokov. Dodnes v ňom ľudia nachádzajú relax a pohodu.

starafontana-r791_res.jpg

Popis: Takto vyzeral park v 80. rokoch novafontana-r908_res.jpg

Popis: A takto vyzerá dnes. Park prešiel v roku 2014 rozsiahlou rekonštrukciou, fontána opäť svieti, pribudli nové lavičky, pitné fontánky. Aj vďaka výbornej zmrzline, ktorá sa v parku nachádza, sa park stáva centrom stretávania mladých ľudí a rodín s deťmi či miestom Ružinovských hodových slávností.

Štrkovecké jazero obľubujú nielen mladé rodiny s deťmi, ale aj športovci či mladí ľudia. Toto umelo vybudované jazero vzniklo pri výstavbe sídliska a paradoxne je najplytkejšie v strede, pretože práve tam stál bager, ktorý ťažil štrk zo svojho okolia.

starejazero-r631_res.jpg

Popis: Výstavba hotela CKM Sputnik (v súčasnosti Hotel Junior) na Drieňovej ulici na severnom brehu jazera

novejazero-r144_res.jpg

Dnes je Štrkovecké jazero neodmysliteľnou súčasťou Ružinova. Okolo jazera je vytvorený priestor na behanie, ale aj park s detskými preliezkami. V jeho okolí tiež pribudla výstavba bytových domov.

Niektoré miesta však ostávajú rovnaké, ako napríklad Dom kultúry Ružinov, kam chodia za zábavou a kultúrnym vyžitím mnohé generácie Ružinovčanov.

starydk-r153_res.jpg

Popis: Dom kultúry Ružinov v roku 2017

novydk-r787_res.jpg

Nie je nič príjemnejšie, ako si v sobotu ráno vybehnúť na trh pre čerstvé ovocie a zeleninu. Kúpiť si čerstvý domáci syr či pečivo a kochať sa pritom tisícimi farbami a vôňami. Kde inde než na „Miletičke“. Trhovisko je od 80. rokov a je stále obľúbeným miestom na nakupovanie farmárskych výrobkov, ovocia a zeleniny nielen Ružinovčanmi.

staramileticka-r573_res.jpg

novamileticka-r120_res.jpg

V bratislavskej mestskej štvrti Trnávka (Dornkappel) nastala po roku 1918 rozsiahla výstavba

staratrnavka-r747_res.jpg

Trnávka sa za posledné roky zmenila asi najvýraznejšie zo všetkých častí Ružinova. Ostala však zeleň a parky. Za posledné roky pribudli rezidenčné štvrte s bytmi a službami, ktoré si užívajú ich noví obyvatelia. Tiež sa stala sídlom viacerých spoločností a vyrástli v nej nákupné centrá. Voľný priestor na vybudovanie rezidenčného projektu využíva projekt Galvaniho Dvory. Projekt ráta s dvoma uzavretými vnútroblokmi plnými zelene pre jeho obyvateľov a s vybudovaním multifunkčného ihriska pre obyvateľov Trnávky. Do tejto obľúbenej štvrte prinesie developer MACHO consulting vo svojej prvej fáze 231 bytov.

www.galvanihodvory.sk

Zdroj fotiek: FB komunita Ružinov na fotografiách

mapa490px-r491_res.jpg

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana

Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky

Problém mám iba s tendenčnosťou týchto hodnotení.

Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon

Zvyšovanie teploty, prívalové dažde, či nedostatok vody sú dôsledky klimatických zmien, ktoré sa už dnes prejavujú aj na Slovensku

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.