Unikátny liek na Dupuytrenovu kontraktúru-inovácia bez operácie

Novinkou v liečbe pacientov s Dupuytrenovou kontraktúrou je nechirurgická injekčná liečba.

Bratislava, 4.5.2017 - Doteraz sa stiahnuté prsty na ruke pri chorobe nazývanej Dupuytrenova kontraktúra liečili iba operačne. Táto “choroba Vikingov”, ako sa toto ochorenie nazýva pre jeho tradične najvyšší výskyt v škandinávskych krajinách, zároveň postihuje aj približne 3 - 6 % Slovákov.

Postihnutí pacienti sú prevažne muži vo veku nad 40.rokov , ktorí väčšinou manuálne pracujú. Presnú príčinu choroby nepoznáme. Na jej vzniku sa však pravdepodobne podieľajú faktory ako genetika, fajčenie, alkohol, poúrazové stavy, cukrovka a iné metabolické ochorenia. U pacientov dochádza k tvorbe podkožných väzivových uzlov a pruhov v dlani a na prstoch ruky, ktoré sa postupne skracujú čo vedie k vzniku tzv. “kontraktúr”. Tie nakoniec spôsobia stiahnutie prstov ruky - hlavne 4.a 5. prsta, smerom do dlane.

Postihnuté prsty pacienti nakoniec nedokážu narovnať. Toto funkčné postihnutie ruky ich výrazne obmedzuje pri práci a každodenných činnostiach, pričom ochorenie sa doposiaľ liečilo výhradne iba operáciou. Ide pri nej o čiastočné alebo kompletné chirurgické odstránenie pruhu otvorenou cestou. Čas hojenia pri tomto postupe je 2 - 3 týždne, potom nasleduje niekoľko týždňová rehabilitácia a plné využívanie ruky je možné až za približne 3 mesiace.

Novinkou v liečbe pacientov s Dupuytrenovou kontraktúrou je nechirurgická injekčná liečba, keď sa do postihnutého miesta na ruke injekčne aplikuje enzým, ktorý rozruší samotný pruh a následne lekár narovná pacientovi prst aj bez potreby operácie. Na rozdiel od chirurgickej liečby tu nie je nutná operácia, nevznikajú pooperačné jazvy, nie je potrebná rehabilitácia ani dlhodobejšia práceneschopnosť a v najlepšom prípade je celková doba liečby približne 3 dni. Dobrou správou pre slovenských pacientov je, že táto unikátna liečba je už dostupná aj na niektorých pracoviskách na Slovensku.

Viac informácií sa dočítate na www.dupuytrenovakontraktura.sk.

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.