Menej odpadu v Košiciach

Množstvo nadrozmerného odpadu končí na čiernych skládkach, v Košickom kraji ich je evidovaných 482.

Množstvo nadrozmerného odpadu končí na čiernych skládkach, v Košickom kraji ich je evidovaných 482

Priemerný Slovák vyprodukuje 329 kg odpadu za rok. Je to hmotnosť približne 5-člennej rodiny. Zdá sa vám to veľa alebo málo? Len pre porovnanie s našimi najbližšími susedmi, v Poľsku je to 286 kg, v Česku 316 kg, v Maďarsku 377 kg a v Rakúsku 560 kg. Najväčšími odpadovými hriešnikmi Európy sú Dáni so 789 kg na obyvateľa ročne, najdisciplinovanejšími sú občania Kosova so 178 kg. Odpad by mal skončiť predovšetkým v spaľovni alebo na skládke, no niektorí ľudia sa s jeho odvozom či odnosom na miesto určenia, teda do kontajnera alebo na zberný dvor, netrápia, a tak vznikajú nelegálne skládky odpadu.

Nechceme čierne skládky

Keby sme odpad z Košíc za jeden rok naložili do nákladného vlaku, ktorého začiatok by bol na železničnej stanici v Košiciach, siahal by až do Kechneca. Pri produkcii odpadu 73 000 m3 za rok a naložení klasického vagóna s objemom 72 m3 o dĺžke 14,4 m by vlak mal úctyhodnú dĺžku 21,6 km a jeho koniec by bol až na maďarských hraniciach. Našťastie, v Košiciach sa odpad spaľuje a jeho likvidácia nezaťažuje životné prostredie. Naopak, čierne skládky majú naň negatívny vplyv. Podľa štatistiky ide o komunálny odpad (22,7 %), plasty (20,8 %), stavebný odpad (16,3 %), sklo (12,1 %), kov (9,5 %), pneumatiky (9,2%), ale „vyhadzovači“ sa zbavujú aj elektroodpadu (5,3 %) a dokonca aj nebezpečného odpadu (2,4 %). Robia tak z pohodlnosti a aj z nezáujmu o životné prostredie. Pritom len v Košiciach je 5 zberných dvorov, a to ZD Pri bitúnku 11, ZD Jesenského 4, ZD Popradská ul., ZD Magnezitárska 11/A, ZD Železiarenská 49, Šaca. Počas letného režimu (1.4. – 30.9.) sú otvorené od 7.00 do 18.00 počas pracovných dní a v sobotu s výnimkou obedňajšej prestávky od 12.30 do 13.00 hod.

Pomoc s odvozom odpadu

O odvoz a likvidáciu odpadu sa v Košiciach stará spoločnosť KOSIT. Jej predstavitelia sa v praxi často stretávali s neporiadkom okolo kontajnerov, čiernymi skládkami, ktoré pravidelne pomáhajú odstráňovať, ale aj s dotazmi starších ľudí, či by za nich nemohli odpad odviezť na zberný dvor. Z toho dôvodu založili dcérsku spoločnosť KOSIT SERVICES, ktorá nadrozmerný odpad odnesie, naloží aj odvezie z domácností i z firiem iba za náklady na dopravu. Okrem toho do jej oblasti služieb spadá aj sťahovanie, po ktorom odpad opätovne odvezie na zberný dvor a aj kosenie záhrad, pričom odpad po sebe zlikviduje. Menej odpadu totiž znamená kvalitnejší život.

Súťažte o poukážku na služby KOSIT SERVICES v hodnote 50 eur!

Aké služby neposkytuje KOSIT SERVICES?

A) Odvoz  odpadu na zberný dvor a jeho ekologické spracovanie

B) Malé a exkluzívne sťahovanie, sťahovanie na kľúč. Vnútroštátna preprava.

C) Kosenie a údržba trávnikov

D) Venčenie psov

Správne odpovede posielajte do 18. 5. 2017 poštou na adresu KOSIT SERVICES s.r.o., Rastislavova 98, 043 46 Košice s heslom „súťaž“, alebo mailom na sutaz@kositservices.sk. Meno výhercu/výherkyne zverejníme v piatok 19. 5. na internetovej stránke Košického Korzára.

voucherkorzar-r576_res.jpg

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.