Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Dlhodobo čistá fasáda s ochranou proti tvorbe rias

10 rokov ju vyvíjal výskumný tím Baumit vo Wopfingu a ďalších 10 ju neustále vylepšuje. Fasádna omietka a farba Baumit Nanopor.

10 rokov ju vyvíjal výskumný tím Baumit vo Wopfingu a ďalších 10 ju neustále vylepšuje. Fasádna omietka a farba Baumit Nanopor.

Vo fasádnej omietke a farbe Baumit Nanopor sa spojila nanotechnológia s fyzikálnym princípom fotokatalýzy. Nanoporéznu štruktúru tvoria nanopóry , ktoré sú príliš malé pre organické aj anorganické čiastočky nečistôt. Spolu s pôsobením prírodných síl ako je vzdušná vlhkosť, vietor, dážď, UV-žiarenie a teplotné zmeny dochádza k uvoľňovaniu nečistôt z fasády a povrch tak ostáva prirodzene čistý.

03nanopor-struktura-omietky-r506_res.jpg

Mnohé omietky využívajú princíp vysokej hydrofobizácie. Fasáda sa tak umýva stekajúcou vodou. Ale čo s miestami, ktoré sú chránené pred zrážkami? Baumit Nanopor vďaka tenkej hydrofilnej vrstve funguje na úplne inom princípe. Vlhkosť vsakuje do vrchnej nanovrstvy omietky a pri opätovnom odparovaní vytláča zachytené nečistoty. Nanopóry udržiavajú optimálny vlhkostný režim nielen so zrážkovou vodou, ale aj so vzdušnou vlhkosťou.

Načítavam video...

Problém rias na fasádach priniesol novú inováciu a to princíp fotokatalýzy. Ide o chemický rozklad organických látok za prítomnosti denného svetla. V štruktúre materiálu je zabudovaný katalyzátor oxid titaničitý (TiO2), ktorý sa aktivuje pôsobením ultrafialového slnečného žiarenia. Za pomoci fotokatalýzy dochádza k rozkladu organických nečistôt ako sú riasy, huby, baktérie a ďalšie mikrobiologické organizmy. Tie ostávajú na povrchu v neaktívnej podobe a následne sú odtiaľ vplyvom prírodných síl odstraňované preč z povrchu.

04radovedomyslnecnicebananoportop-r855_res.jpg

Nový jedinečný spôsob ochrany pred organickým znečistením na princípe fotokatalýzy je dlhodobo udržateľný z pohľadu ochrany životného prostredia a zároveň je zárukou dlhodobo čistej fasády s minimálnymi nárokmi na údržbu a obnovu počas jej životnosti. Vďaka týmto vlastnostiam ostáva fasádna omietka a farba Baumit Nanopor dlhodobo čistá, odolná voči tvorbe rias a zároveň šetrí vaše náklady na údržbu v budúcnosti.

Text a foto: Baumit, www.baumit.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.