Ivo Nesrovnal nebude informovať poslancov o rušení herní a kasín

Primátor pozastavil výkon uznesenia, ktoré bolo prijaté Mestským zastupiteľstvom 27. apríla 2017.

Predmetné uznesenie bolo prijaté Mestským zastupiteľstvom hl. mesta SR Bratislavy na svojom ostatnom rokovaní 27. apríla 2017.

Predkladateľom uznesenia bol poslanec Martin Borguľa. Podľa uznesenia mal primátor jedenkrát za šesť mesiacov predkladať na zasadnutia zastupiteľstva informáciu o aktuálnom počte herní a kasín na území hlavného mesta a informáciu o počte herní a kasín, ktoré boli zrušené v priamej príčinnej súvislosti s nadobudnutím účinnosti VZN z 30. marca 2017 o zákaze umiestnenia herní na území Bratislavy.

„Toto uznesenie malo zabezpečiť, aby boli poslanci mesta informovaní o tom, ako funguje VZN, ktorého prijatím bol v Bratislave zavedený paušálny zákaz herní a kasín. Cieľom bolo, aby mali poslanci prehľad, či herne z Bratislavy naozaj miznú, teda či prijaté VZN skutočne v praxi funguje. Prijatím tohto uznesenia dali poslanci jasne najavo, že tieto informácie chcú dostávať“ povedal Martin Borguľa.

Primátor sa však rozhodol predmetné uznesenie nepodpísať. V zdôvodnení uviedol, že obec vykonáva dozor len nad výhernými hracími prístrojmi, ale nie nad ostatnými druhmi hazardných hier a že len na základe správy odvodov do rozpočtu obce nie je možné stanoviť počet prevádzok a herní.

„Primátor má právo nepodpísať uznesenie len v prípade, ak je v rozpore so zákonom alebo je nevýhodné pre mesto. To ale nie je prípad tohto uznesenia. Z uvedeného zdôvodnenia vôbec nemožno vyvodiť záver, že predmetné uznesenie je v rozpore so zákonom o hazardných hrách. Vyzerá to skôr tak, že primátor nechce, aby boli poslanci informovaní o tom, ako miznú herne z Bratislavy. Pozastavenie tohto uznesenia je len ďalším dôkazom toho, že si primátor svojvoľne robí, čo chce,“ povedal Martin Borguľa.

Poslanec žiada primátora, aby prehodnotil svoje rozhodnutie, nakoľko uznesenie preukázateľne nie je v rozpore so zákonom.

„Pánovi primátorovi som poslal list, v ktorom ho žiadam o prehodnotenie jeho stanoviska. V opačnom prípade som pripravený na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva predložiť uvedené uznesenie na jeho opätovné potvrdenie,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu