Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?

Od 1. júla vám už od štátnej správy prestanú chodiť žlté lístočky na poštu.

Ste majiteľom firmy, ktorá je zapísaná v Obchodnom registri? Od 1. júla vám už od štátnej správy prestanú chodiť žlté lístočky na poštu. Namiesto toho sa k úradným zásielkam dostanete cez elektronickú schránku. Zmena prebehne automaticky, no prístup k schránke si musíte vybaviť vy. Viete ako?

Po 1. júli sa každá zásielka do úradnej elektronickej schránky považuje za doručenú, a to aj vtedy, ak ste ju neprečítali. Ušetrite si komplikácie, ktoré vám takto môžu vzniknúť, a aktivujte si k nej prístup čo najskôr. Potrebujete na to občiansky preukaz s čipom, bezpečnostný osobný kód (BOK) a čítačku kariet.

Potrebujete nový občiansky?

Čip nájdete na zadnej strane svojho preukazu. Je váš preukaz vydaný po decembri 2013? Ak áno, čip už automaticky obsahuje a tento bod zo zoznamu už máte splnený. Ak je starší, zastavte sa na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov Policajného zboru na Slovensku a požiadajte o nový preukaz. Zaplatíte za to 4,50 €. Aj to len v prípade, že platnosť vášho bezčipového preukazu je viac ako 180 dní.

Ako získať BOK kód?

Bezpečnostný osobný kód (BOK) je 6-miestny kód, ktorý si sami zvolíte a budete ho používať pri prihlasovaní do schránky. Ide vlastne o číselné heslo, ktoré chráni vašu schránku napríklad v prípade krádeže dokladu. Dobre si ho zapamätajte – ak ho päťkrát po sebe zadáte zle, prístup do schránky sa vám zablokuje a budete musieť navštíviť oddelenie dokladov, kde vám ho odblokujú.

Ak teda bezpečnostný osobný kód BOK ešte nemáte, bezplatne si ho aktivujte na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Buď priamo pri žiadosti o nový preukaz, alebo kedykoľvek inokedy.

Programy pre elektronickú schránku

Aby ste vedeli využívať občiansky s čipom, potrebujete čítačku kariet. Potom vás čaká trochu klikania – je potrebné nainštalovať si ovládač na čítačku a softvér pre prihlásenie do úradnej elektronickej schránky (eID klient). Stiahnuť si ich môžete tu. Tu nájdete videonávody, ktoré vám krok za krokom ukážu, ako na to.

K svojej elektronickej schránke sa dostanete cez ikonku „Prihlásiť sa na portál“ na stránke www.slovensko.sk. Nezanedbajte prípravu na túto veľkú zmenu. 1. júl sa rýchlo blíži a takmer 50 % štatutárov si prístup k svojej schránke ešte neaktivovalo. Nie ste náhodou jedným z nich?

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.