Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?

Od 1. júla vám už od štátnej správy prestanú chodiť žlté lístočky na poštu.

Ste majiteľom firmy, ktorá je zapísaná v Obchodnom registri? Od 1. júla vám už od štátnej správy prestanú chodiť žlté lístočky na poštu. Namiesto toho sa k úradným zásielkam dostanete cez elektronickú schránku. Zmena prebehne automaticky, no prístup k schránke si musíte vybaviť vy. Viete ako?

Po 1. júli sa každá zásielka do úradnej elektronickej schránky považuje za doručenú, a to aj vtedy, ak ste ju neprečítali. Ušetrite si komplikácie, ktoré vám takto môžu vzniknúť, a aktivujte si k nej prístup čo najskôr. Potrebujete na to občiansky preukaz s čipom, bezpečnostný osobný kód (BOK) a čítačku kariet.

Potrebujete nový občiansky?

Čip nájdete na zadnej strane svojho preukazu. Je váš preukaz vydaný po decembri 2013? Ak áno, čip už automaticky obsahuje a tento bod zo zoznamu už máte splnený. Ak je starší, zastavte sa na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov Policajného zboru na Slovensku a požiadajte o nový preukaz. Zaplatíte za to 4,50 €. Aj to len v prípade, že platnosť vášho bezčipového preukazu je viac ako 180 dní.

Ako získať BOK kód?

Bezpečnostný osobný kód (BOK) je 6-miestny kód, ktorý si sami zvolíte a budete ho používať pri prihlasovaní do schránky. Ide vlastne o číselné heslo, ktoré chráni vašu schránku napríklad v prípade krádeže dokladu. Dobre si ho zapamätajte – ak ho päťkrát po sebe zadáte zle, prístup do schránky sa vám zablokuje a budete musieť navštíviť oddelenie dokladov, kde vám ho odblokujú.

Ak teda bezpečnostný osobný kód BOK ešte nemáte, bezplatne si ho aktivujte na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Buď priamo pri žiadosti o nový preukaz, alebo kedykoľvek inokedy.

Programy pre elektronickú schránku

Aby ste vedeli využívať občiansky s čipom, potrebujete čítačku kariet. Potom vás čaká trochu klikania – je potrebné nainštalovať si ovládač na čítačku a softvér pre prihlásenie do úradnej elektronickej schránky (eID klient). Stiahnuť si ich môžete tu. Tu nájdete videonávody, ktoré vám krok za krokom ukážu, ako na to.

K svojej elektronickej schránke sa dostanete cez ikonku „Prihlásiť sa na portál“ na stránke www.slovensko.sk. Nezanedbajte prípravu na túto veľkú zmenu. 1. júl sa rýchlo blíži a takmer 50 % štatutárov si prístup k svojej schránke ešte neaktivovalo. Nie ste náhodou jedným z nich?

Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€

Kúpou ročného predplatného ušetríte až 44% oproti týždennému za 1€.

Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke

Má vlastnú pekáreň a rozšírený sortiment farmárskych a bio výrobkov.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.