Spoznávanie Starého Mesta už začalo

Vlastivedné prehliadky po Starom Meste už majú prví Staromešťania za sebou.

Vlastivedné prehliadky po Starom Meste už majú prví Staromešťania za sebou. Prehliadky sú určené pre všetkých obyvateľov Starého Mesta a ich cieľom je ukázať predovšetkým školopovinným deťom kultúrne pamiatky, pamätihodnosti a históriu tejto mestskej časti. Organizátorom je staromestský a mestský poslanec Martin Broguľa.

Podľa Martina Borguľu k myšlienke zorganizovať sériu poznávacích prehliadok ho viedla skutočnosť, že dnešné deti len slabo poznajú históriu svojho mesta a mestskej štvrte, v ktorej žijú.

„Generácia školopovinných detí ovláda najnovšie IT technológie, trávi hodiny pri mobiloch a počítačoch, má prístup k všetkým online informáciám, no napodiv nepozná históriu Bratislavy,“ povedal Martin Borguľa.

Náučné prehliadky pre školopovinné deti a ich rodičov sa budú konať až do konca júna, každú sobotu a nedeľu v dvoch časoch: o 14. a 16. hodine. S akreditovaným sprievodcom si malé skupinky prihlásených záujemcov prejdú jeden z dvoch pripravených okruhov v centre Starého Mesta. Jedna prehliadka trvá približne 90 minút a je tematicky prispôsobená tak, aby zaujala predovšetkým deti od 6 do 15 rokov. Stretnutie je vždy na Primaciálnom námestí.

„Dnešní tridsiatnici a štyridsiatnici, ku ktorým patrím aj ja, vychováva novú generáciu Bratislavčanov. My sme boli ako deti od rána do večera v uliciach mesta, a tak sme spoznávali každý jeho kút. Počas školy sme absolvovali poznávacie exkurzie po meste. Určite majú mnohí Bratislavčania mojej generácie ešte v pamäti povinnú školskú akciu „Poznaj svoje mesto“. Také niečo tu dnes chýba a je načase to zmeniť. Preto som s tímom nadšencov rozbehol jarnú aktivitu pre Staromešťanov s názvom Spoznaj Staré Mesto,“ povedal Martin Borguľa.

Na prehliadku je potrebné sa prihlásiť cez online formulár na webstránke www.borgula.sk. Informácie nájdete aj na FB stránke Spoznaj Staré Mesto.

„Prvú sériu prehliadok už máme za sebou a mňa veľmi teší, že Staromešťania majú o ne veľký záujem a že prvé ohlasy boli viac ako pozitívne. Verím, že takouto formou sa naše deti dozvedia o Bratislave a Starom Meste veľa zaujímavého, spoznajú historické pamiatky, príbehy a legendy, ktoré tvorili našu minulosť a sú súčasťou našej prítomnosti. A čo je najdôležitejšie - získajú k svojmu mestu lepší vzťah,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu