Deti majú na vkladnej knižke v priemere 1 500 eur

Deti síce nie sú pre banky bežným klientom, Slovenská sporiteľňa však myslí aj na ne.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí môžu dostať od svojich blízkych aj peňažné dary, čo môžu ich blízki využiť na vysvetlenie základov hospodárenia s peniazmi. Deti síce nie sú pre banky bežným klientom, tie však myslia aj na ne. Slovenská sporiteľňa má pre tie najmenšie najmä detské vkladné knižky, pre starších aj Space účty.

Vkladné knižky zakladajú deťom rodičia najčastejšie hneď po narodení či do jedného roka (50 %),
do 6. narodenín tak urobí ďalších 26 % rodičov. V priemere má dieťa nasporených 1 500 eur, za posledné tri roky narástla táto suma o polovicu. Pravidelne však odkladajú rodičia len na každú piatu či šiestu vkladnú knižku. Sú však schopní odložiť v priemere do 200 eur mesačne.

Ako však svoje peniaze staršie deti míňajú? To sme zistili, keď sme sa pozreli na Space účty Študent, ktoré môžu v Slovenskej sporiteľni využívať deti od 15 rokov. A výsledky sú zaujímavé.

Ako bankujú študenti

• Z bankomatu vyberajú v priemere dvakrát mesačne po 60 eur.
  • U obchodníkov zaplatia kartou 6 krát za mesiac, v priemere 10 eur za jednu platbu.
  • Najčastejšie, 3 krát za mesiac, platia kartou v potravinách či supermarketoch. 5,50 eur za jeden nákup.
  • Najväčšie sumy utrácajú za oblečenie, takmer 20 eur pri jednom nákupe.
  • Vo fastfoode zaplatia kartou jedenkrát za mesiac, v priemere 4,20 eur.
  • Raz mesačne si kúpia drogériu či kozmetiku za necelých 9 eur

Prihláste sa a vložte PR článok

Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy

Na ochranu pred horúčavami môžu mestá získať eurofondy, výzva je stále platná, termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september.

Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať

Zvažujete prechod od spaľovacieho motora k elektrickému? Toto by ste mali predtým vedieť.

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.