7 faktov o odpade

Ľudstvo tvorí gigantický odpad. Časť sa recykluje, no väčšina končí na skládkach, ktoré predstavujú záťaž pre životné prostredie.

Ľudstvo tvorí gigantický odpad. Časť z neho sa recykluje, no väčšina končí na skládkach, ktoré predstavujú záťaž pre životné prostredie. Čo s tým môžeme robiť?

1. FAKT

Ľudstvo vyprodukuje približne 2,12 miliardy ton odpadu ročne. Keby sme ho naložili do kamiónov, táto kolóna by prešla okolo sveta 24-krát.

2. FAKT

Masívny objem odpadu tvoríme z jednoduchého dôvodu – vyhadzujeme polovicu potravín z celkovej produkcie a v prosperujúcich krajinách do pol roka končí na smetisku 99 % vecí, ktoré si kúpime.

3. FAKT

Na svete žije 7,5 miliardy ľudí, pričom za „konzumentov“ zodpovedných za obrovský objem odpadu môžeme označiť približne 3 miliardy ľudí. Len USA vyprodukuje toľko odpadu ročne, že jeho dĺžka by siahala na Mesiac a späť až 25-krát.

4. FAKT

Kým spotreba igelitových tašiek v EÚ je 200 kusov na občana ročne, Slovák spotrebuje 466 tašiek. Pritom sa dajú nahradiť solídnymi taškami z látky, ktoré môžete nosiť so sebou kedykoľvek.

5 FAKT

Na Slovensku máme približne 397-tisíc žiakov. Keby každý deň dostali desiatu do desiatového boxu, ušetrili by sme množstvo odpadu – mikroténových sáčkov a servítok.

6. FAKT

Obaly tvoria 30 % hmotnosti  a až 50 % objemu odpadu. Snažte sa ich minimalizovať, napríklad používajte vlastnú fľašu na pitie, do ktorej si vždy načapujete čerstvý nápoj. Alebo si môžete namiesto kúpy balenia klasického pracieho prášku priniesť vlastnú nádobu a v nej si odniesť ekologický prací prášok podľa vlastného výberu.

7. FAKT

Viete o tom, že 8 miliónov ton plastu ročne končí v oceáne? A že napriek enormnému počtu oficiálnych skládok tvoria občania aj nelegálne skládky vo svojom okolí, lebo odpad vyhadzujú „na kopu“? Na Slovensku je zaznamenaných 5 688 nelegálnych skládok odpadu, z toho 482 v Košickom kraji. V meste Košice pritom funguje 5 zberných dvorov, kam môžete odniesť veľkorozmerný odpad. S jeho odstránením vám radi pomôžu KOSIT SERVICES, ktoré odpad naložia a odvezú do zberného dvora.

Súťažte o poukážku na služby KOSIT SERVICES v hodnote 50 eur!

Kam patrí starý nábytok?

A) do kontajnera

B) na zberný dvor

Vašu odpoveď posielajte do 8. 6. 2017 mailom na sutaz@kositservices.sk, alebo poštou na adresu KOSIT SERVICES s.r.o., Rastislavova 98, 043 46 Košice s heslom „súťaž“. Meno výhercu/výherkyne zverejníme v piatok 9. 6. na internetovej stránke Košického Korzára. Poukážku z minulého týždňa získava pán Ladislav Velček z Košíc. Srdečne blahoželáme.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut