Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele

Spotreba liehovín na Slovensku vlani medziročne narástla. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti IWSR.

V minulom roku spotreba liehovín na Slovensku medziročne narástla o 2,4 % a presiahla 45 miliónov litrov. Z dlhodobého hľadiska však Slováci nasledujú celosvetový trend stagnácie alebo mierneho poklesu spotreby. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti IWSR, ktorá zozbierala dáta zo 125 krajín sveta.

Na Slovensku pritom prevažuje konzumácia lokálnych liehovín, asi 70 %, ich spotreba však postupne klesá, pričom naopak stále rastie obľuba dovozových prémiových liehovín. V kategórii prémiových značiek patrí dlhodobo medzi najpredávanejšie Metaxa, ktorá však až v tomto roku dosiahla historicky prvú priečku, keďže jej predaj medziročne narástol 18,7 %.

„Na tomto náraste sa významne podieľali predovšetkým prémiové varianty Metaxa 12*, ktorá zaznamenala nárast o 40 % a Metaxa 7* s nárastom o 25 %,“ komentoval výsledky Zbyněk Schwaiger, komerčný riaditeľ spoločnosti Rémy Cointreau. Ďalšiu premiumizáciu značky chce Metaxa posilniť zameraním sa na výberové prémiové varianty – Private Reserve, Angels Treasure.

Zaujímavosťou pritom je, že Slováci a Česi spolu vypijú najviac Metaxy na svete. Samotné Slovensko je pohľadu exportu Metaxy pre spoločnosť Rémy Cointreau číslom 5 na svete.

Ako ďalej ukázal prieskum IWSR, medzi dovozovými značkami whisky dominuje írska Tullamore D.E.W. a v likéroch je jednotkou Jägermeister. Aj vďaka týmto údajom si spoločnosť Rémy Cointreau trúfa presiahnuť v objeme kombinovaných tržieb v ČR a SR hranicu 3 miliárd českých korún. Kombinované tržby firmy za fiškálny rok 2015/16 pritom po odpočítaní spotrebných daní dosiahli 1,5 miliardy českých korún. „Pokiaľ sa nám podarí dlhodobo udržať náš rast potvrdený z minulých rokov, mohli by sme v roku 2020 plánovanú 3-miliardovú hranicu výrazne presiahnuť,“ dodal Zbyňek Schwaiger

Podľa IWSR sú na Slovensku ako aj v Česku alkoholické nápoje z dovozu stále vyhľadávanejšie. Súvisí to s priaznivou ekonomickou situáciou v oboch krajinách, s hospodárskym rastom a vyššou spotrebou obyvateľstva.

mtxfoto2zbynek-schwaiger-r822_res.jpg

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut