Hypotéka pre mladých? Len do konca roka

Ak chcete požiadať k hypotéke o štátny príspevok pre mladých, urobte tak do konca roka. Chystá sa totiž nová legislatíva.

Ak chcete požiadať k hypotéke o štátny príspevok pre mladých, urobte tak do konca roka. Chystá sa totiž nová legislatíva.

Ak máte do 35 rokov a váš priemerný hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok bol nižší ako 1,3-násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve, môžete k hypotekárnemu úveru požiadať aj o priznanie štátneho príspevku pre mladých (ŠPM). Vďaka nemu môžete prvých 5 rokov platiť banke o 3 % nižší úrok. Avšak táto výhoda tu už možno dlho nebude. Čo prinesie nová legislatíva?

Legislatívne zmeny

Ak plánujete o hypotéku žiadať až budúci rok, pravdepodobne už štátny príspevok pre mladých v takejto forme nezískate. Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákona o bankách, ktorou by štátny príspevok pre mladých v tejto forme zanikol.

Klienti, ktorí sa na príspevok kvalifikujú, budú mať v prípade prijatia návrhu novely možnosť uplatniť si štátny príspevok ako daňový bonus vo svojom daňovom priznaní. Namiesto mesačnej úspory na splátke úveru si tak budú môcť v daňovom priznaní odpočítať z daňovej povinnosti 50 % z úrokov zaplatených za úver na bývanie v predchádzajúcom roku, maximálne však v sume 400 €.

Bude vás zaujímať: Kde získať výhodnú hypotéku so ŠPM?

hypoteka-pre-mladych-tatra-banka-noviny-sk-r135_res.jpg

V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov

„Nikdy som to neoľutoval,“ povedal o svojej životnej dráhe Josef Schwarz, ktorý v roku 1930 založil predchodcu dnešného Kauflandu

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.