Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Hypotéka pre mladých? Len do konca roka

Ak chcete požiadať k hypotéke o štátny príspevok pre mladých, urobte tak do konca roka. Chystá sa totiž nová legislatíva.

Ak chcete požiadať k hypotéke o štátny príspevok pre mladých, urobte tak do konca roka. Chystá sa totiž nová legislatíva.

Ak máte do 35 rokov a váš priemerný hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok bol nižší ako 1,3-násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve, môžete k hypotekárnemu úveru požiadať aj o priznanie štátneho príspevku pre mladých (ŠPM). Vďaka nemu môžete prvých 5 rokov platiť banke o 3 % nižší úrok. Avšak táto výhoda tu už možno dlho nebude. Čo prinesie nová legislatíva?

Legislatívne zmeny

Ak plánujete o hypotéku žiadať až budúci rok, pravdepodobne už štátny príspevok pre mladých v takejto forme nezískate. Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákona o bankách, ktorou by štátny príspevok pre mladých v tejto forme zanikol.

Klienti, ktorí sa na príspevok kvalifikujú, budú mať v prípade prijatia návrhu novely možnosť uplatniť si štátny príspevok ako daňový bonus vo svojom daňovom priznaní. Namiesto mesačnej úspory na splátke úveru si tak budú môcť v daňovom priznaní odpočítať z daňovej povinnosti 50 % z úrokov zaplatených za úver na bývanie v predchádzajúcom roku, maximálne však v sume 400 €.

Bude vás zaujímať: Kde získať výhodnú hypotéku so ŠPM?

hypoteka-pre-mladych-tatra-banka-noviny-sk-r135_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.

SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov

Rok 2020 bol pre spravodajstvo SME.sk rekordný z hľadiska viacerých parametrov.