Borguľa žiada zrušenie tendra na verejné osvetlenie

Podľa poslanca je tender v rozpore so zákonom a neprebieha transparentne.

Poslanec mesta Martin Borguľa podal dnes námietku voči prebiehajúcemu tendru na zabezpečenie verejného osvetlenia v hlavnom meste. Podľa poslanca je tender v rozpore so zákonom a neprebieha transparentne.

Martin Borguľa podal na magistrát hlavného mesta tzv. Žiadosť o nápravu a na Úrad pre verejné obstarávanie Podnet na kontrolu zákazky hlavného mesta Zabezpečenie verejného osvetlenia v Bratislave.

„Pred 20 rokmi patril tender na verejné osvetlenie Bratislavy pre svoju netransparentnosť a neodbornosť k najškandalóznejším verejným obstarávaniam. Bol by som rád, keby sme sa tentokrát vyhli chybám, ktoré sa vtedy urobili, a tender viedli maximálne transparentne. To znamená pod kontrolou mestského zastupiteľstva, odborníkov, ako aj pred očami širokej verejnosti,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

Podľa poslanca Martina Borguľu ide o tak dôležitý úkon celomestského charakteru a zároveň o úkon nakladania s majetkom mesta, že by mal podliehať schváleniu mestským zastupiteľstvom.

„Tu ide o odovzdanie majetku mesta dodávateľovi na dvadsať rokov. Ide o zákazku za takmer 144 miliónov eur. Mestskému zastupiteľstvu je vyhradené rozhodovať o najdôležitejších otázkach celomestského charakteru a schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa majetku mesta a kontrolovať hospodárenie s ním. Domnievam sa, že mestské verejné osvetlenie spadá do tejto charakteristiky, a preto by pán primátor rozhodne nemal konať sám, ale pod dohľadom zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Poslanec žiada zrušenie prebiehajúceho verejného obstarávania a prípravu nového návrhu súťažných podkladov.

„Žiadam, aby bol súčasný tender pozastavený a aby boli nové súťažné podklady riadne predložené na diskusiu poslancom zastupiteľstva, ako aj odbornej verejnosti. Len tak zabezpečíme, aby tender prebehol transparentne a aby výsledkom zmluvy s novým dodávateľom bolo to, čo si všetci želáme – čo najrozsiahlejšia modernizácia verejného osvetlenia, zníženie energetickej náročnosti a dlhodobá prevádzka a údržba za čo najvýhodnejších podmienok,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.

Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur

Dnes je to presne 25 rokov, čo po prvýkrát vyšiel denník SME.