Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu

Borguľa vyzýva, aby starosta vyrúbil daň za užívanie verejného priestranstva.

Poslanec Martin Borguľa poslal starostovi mestskej časti Bratislava – Staré Mesto list, v ktorom ho vyzýva, aby Veľvyslanectvu USA na Slovensku vyrúbil daň za užívanie verejného priestranstva tak ako každému inému obyvateľovi alebo podnikateľovi Bratislavy.

Veľvyslanectvo USA už takmer rok zaberá pozemky pred svojou budovou na Hviezdoslavovom námestí protiprávne. Platnosť nájomnej zmluvy ambasáde vypršala 16. augusta 2016. Odvtedy Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy nepodpísalo ani novú nájomnú zmluvu ani predĺženie pôvodnej zmluvy.

„Zároveň to znamená, že americká ambasáda od uvedeného dátumu užíva tento verejný priestor v historickom centre mesta, a to bez toho, aby zaň riadne platila daň za užívanie verejného priestranstva,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

Podľa platného VZN o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva je každá fyzická či právnická osoba povinná za zabratie verejného priestranstva platiť daň.

„Keď si kaviareň zriadi pred svojou prevádzkou terasu, musí za ňu zaplatiť daň za užívanie verejného priestranstva. Ak si podnikateľ umiestni napríklad pred svoju predajňu kochlíky s kvetinami, musí za to zaplatiť daň. Ak si chcú obyvatelia bytového domu opraviť fasádu na svojom dome a postavia si lešenie, ide taktiež o zabratie verejného priestranstva a musia za to zaplatiť daň. Nevidím dôvod, prečo by americká ambasáda mala byť v tomto zmysle výnimkou. Preto som vyzval starostu Starého Mesta, aby ambasáde vyrúbil daň a nekompromisne trval na jej zaplatení,“ povedal Martin Borguľa.

Sadzba dane za užívanie verejného priestranstva je stanovená za jeden meter štvorcový a deň do 60 dní vo výške 1 euro, od 61. dňa vo výške 4 eurá. Výmera zabratej plochy verejného priestranstva na Hviezdoslavovom námestí je 1 318 m2. Doba zabratia verejného priestranstva od 16. 8. 2016 do 15. 7. 2017 predstavuje spolu 334 dní. Nevyrubená daň k tomuto dátumu predstavuje teda sumu 1 523 608 eur.

„Myslím si, že ambasáda by mala rešpektovať právne predpisy našej krajiny tak ako my všetci. List som poslal na vedomie aj pánovi primátorovi. Bol by som rád, keby starosta Starého Mesta konal a v zmysle platného VZN ambasáde uvedenú daň vyrúbil a keby zároveň pán primátor túto skutočnosť plne podporil. Uvedená čiastka by bola výrazným príspevkom do rozpočtu mestskej časti, ako aj mesta, ktorú by sme mohli využiť na opravy rozbitých ciest a chodníkov, úpravu zelene či zvýšenie čistoty, teda problémov, ktoré tak nutne potrebujeme riešiť,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu