Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru

Dnes podal na ÚpVO oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie.

Poslanec mesta Martin Borguľa pokračuje v boji za Bratislavu a Bratislavčanov. Dnes podal na Úrad pre verejné obstarávanie oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie a zložil kauciu. Dôvodom sú vážne pochybnosti z porušenia zákona o verejnom obstarávaní a netransparentné vedenie tendra zo strany magistrátu.

Poslanec Marin Borguľa sa nezastavuje a podniká ďalšie právne kroky proti tendru. Po tom, čo bola na magistráte zamietnutá jeho žiadosť o nápravu, podal dnes na Úrad pre verejné obstarávanie voči tendru oficiálnu námietku.

„Ja naozaj nerozprávam do vzduchu, ale konám. A pán primátor ma svojimi neodbornými a nezodpovednými rozhodnutiami nezastaví. Som presvedčený o tom, že magistrát koná v rozpore so zákonom a že došlo zo strany magistrátu k závažným pochybeniam. S pozastavením tohto netransparentného tendra to myslím naozaj vážne, aj preto som spolu s námietkou zložil kauciu vo výške 4 000 eur. V prípade, že moje námietky budú nekvalifikované, táto kaucia prepadne,“ povedal Martin Borguľa.

Podľa poslanca je pochybení viac, ale za jedno z najvážnejších pokladá svojvoľné rozhodnutie magistrátu, v rozpore s právom EÚ, o tom, že ide o zákazku, nie o koncesiu. Týmto konal magistrát v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní aj v rozpore so Štatútom hlavného mesta. Toto rozhodnutie zároveň umožnilo primátorovi obísť mestské zastupiteľstvo. Ak by totiž išlo o koncesiu, podľa Štatútu hlavného mesta koncesné zmluvy musí schvaľovať zastupiteľstvo mesta.

„Mojím cieľom je jediné - aby bol tento tender vedený transparentne. Primátor len rozpráva, ale zároveň koná úplne netransparentne. Obchádza mestské zastupiteľstvo a o najväčšej zákazke posledných rokov v hodnote takmer 144 miliónov eur chce rozhodnúť sám. Ja nechcem nič iné, len aby bolo toto verejné obstarávanie predmetom širokej diskusie poslancov a aby rozhodnutie o podmienkach tendra a o novom dodávateľovi osvetlenia podliehali schváleniu mestského zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Námietky na ÚVO podal poslanec aj ako reakciu na rozhodnutie primátora nepodpísať uznesenie, ktoré predložili poslanci mesta a v ktorom primátora žiadali, aby bol tender na verejné osvetlenie zrušené.

„Primátor dal poslancom mesta opäť raz pocítiť, že ich názory ho nezaujímajú, nebude sa nimi riadiť ani ich rešpektovať a bude konať podľa svojho. Bohužiaľ, v poslednom období takýchto svojvoľných rozhodnutí so snahou obísť alebo nerešpektovať zastupiteľstvo zo strany primátora pribúda. Mestskému zastupiteľstvu je však vyhradené rozhodovať o najdôležitejších otázkach celomestského charakteru a schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa majetku mesta. Mestské verejné osvetlenie určite spadá do tejto charakteristiky, a preto by pán primátor rozhodne nemal konať sám, ale pod dohľadom zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Poslanec uvádza v oficiálne námietke konkrétne pochybenia vo verejnom obstarávaní na zabezpečenie verejného osvetlenia a žiada jeho úplné zrušenie a prípravu nového návrhu súťažných podkladov.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu