Už aj seniori presadajú do SUV

Záujem starších ľudí o SUV sa takmer zdvojnásobil, rastie aj dopyt po MPV a combi.

Moderné technológie dokážu riadenie vozidla výrazne zjednodušiť a zvýšiť bezpečnosť jazdy. Seniori sa však k takýmto novým výdobytkom techniky často stavajú s rezervou. Akési zaužívané pravidlo, že seniori nemajú radi veľké autá s modernými technológiami a kupujú tzv. holé autá s minimom výbavy sa začína meniť.

V porovnaní s prvými siedmymi mesiacmi roku 2016 kupovali seniori tento rok stále viac jazdených áut s modernými technológiami, ktoré zvyšujú komfort a bezpečnosť ich jazdy. „U starších ľudí vzrástol záujem o automobily vybavené napríklad tempomatom, palubným počítačom, ESP, parkovacími senzormi, asistentom rozjazdu do kopca či xenónmi, ktoré im umožňujú sa lepšie orientovať v šere a tme. Je pozitívne, že si aj ľudia vo vyššom veku pomaly začínajú kupovať autá, ktoré sú schopné im určitým spôsobom pomôcť pri jazde,“ komentuje záujem seniorov generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová. A ďalej dodáva: „Pomalý nárast zaznamenávame aj v prípade automatickej prevodovky, ktorá odbúrava nutnosť sústrediť sa na radenie a seniorom umožňuje venovať sa viac premávke ako samotnému autu.“

Na cestách sa zároveň začína objavovať viac starších ľudí sediacich za volantom veľkého SUV či MPV. Oproti minulému roku sa ich záujem o SUV autá takmer zdvojnásobil. Na popularite získali aj MPV-čka, ktorých predaje vzrástli o 51 %. „SUV-čka a MPV-čka skôr narodení volia aj z dôvodu pohodlnejšieho nastupovania a vystupovania či lepšieho výhľadu. Vďaka rôznym technológiám sú autá aj lepšie ovládateľné, takže sa už prestávajú báť ich veľkosti,“ objasňuje Topolová.

Najobľúbenejšou značkou naďalej zostáva Škoda so svojím modelom Fabia, ktorú volí 10 % seniorov a Octavia, ktorú si zaobstaralo 6 %. Rastúcu obľubu SUV-čiek možno vidieť na treťom najpredávanejšom modele, ktorým je Suzuki SX4. Do prvej desiatky sa dostali aj Dacia Duster, Volkswagen Touran či Nissan Qashqai.

Vodiči vyššieho veku uprednostňujú autá s benzínovým motorom (59 %) a náhonom na predné kolesá (88 %). Medzi najobľúbenejšie farby patria šedá, čierna a červená.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu