Lesopark Borkút: Oddychová zóna sa zmenila vďaka pivu

​​​​​​​Opravené ohniská a nové atrakcie.

Opravené ohniská a nové atrakcie. To je výsledok akcie, za ktorou stoja Technické služby mesta Prešov, dobrovoľníci, pivná značka Kelt a Nadácia Ekopolis.

V rámci projektu Kelt pomáha prírode sa obľúbená lokalita stala ešte atraktívnejšou pre zdieľanie spoločných zážitkov a momentov v lone prešovského lesoparku. Prešovčania a návštevníci lesoparku tak môžu naplno využívať túto rekreačnú oblasť na prechádzky, stretnutia v prírode, šport a aktívny oddych či opekačky. „Počas brigády sme upravili a zároveň vyčistili plochu okolo ohniska, ako aj širšie okolie, od odpadu. Ohnisko sme obložili kameňmi a pri altánku sme osadili smetný kôš,“ vyratúval Juraj Hurný z Technických služieb mesta Prešov, ktoré boli organizátorom nedávnej brigády. Vďaka programu Kelt pomáha prírode sa v lokalite Borkút opravili spolu až 3 ohniská. „Súčasťou projektu bolo aj umiestnenie jednoduchých stojanov na bicykle, smetných košov, informačných tabúľ, hracích prvkov pre deti ako sú hojdačky a jednoduchá lanová dráha,“ doplnila Hurného kolegyňa Jana Klusová.

Lokalita Borkút je už od 19. storočia obľúbeným oddychovým miestom obyvateľov Prešova. Táto rekreačná oblasť je príležitosťou na rodinné prechádzky, stretnutia v prírode, či aktívny oddych. Na niektorých miestach sú frekventované pešie trasy, popri ktorých vznikli viac či menej vybavené ohniská. Pre všetkých milovníkov ohnísk pripravil Kelt databázu verejne dostupných ohnísk a piknikových miest, ktorá je k dispozícii na stránke www.ohniska.sk, kde samozrejme nechýbajú ani tieto prešovské. „Ohniská v Prešove sú ukryté v naozaj krásnom prostredí kúsok za mestom. Sme radi, že aj tu sme so značkou Kelt mohli pomôcť dobrej veci, a tak na konci dňa ostalo široké okolie vyčistené od odpadkov a zrenovované ohniská sú pripravené na používanie,“ uviedla Andrea Malovcová, brand manažér značky Kelt.

Keď pivo pomáha prírode

Pivná značka Kelt sa rozhodla, že tento rok vyčistí a skrášli ohniská. Do hlasovania na Facebook stránke Slovenské ohniská bolo zaradených celkom 9 legálnych ohnísk na Slovensku, pričom v každom regióne našej krajiny (západ – stred – východ) boli vybrané tri ohniská a ich okolie. Ľudia, fanúšikovia opekačiek a piknikov, svojimi hlasmi rozhodli o podporení ohnísk v Zálesí, Zázrivej a Prešove.

Do hlasovania v regióne Východné Slovensko sa zapojilo viac ako 1 800 ľudí. V hlasovaní napokon jednoznačne, so silnou prevahou hlasujúcich zvíťazil Prešov (1 278 hlasov), v ktorom brigáda úspešne prebehla. Prešovský lesopark v lokalite Borkút súperil o priazeň fanúšikov v hlasovaní s ďalšími dvoma rekreačnými miestami. Prvým konkurentom bola Stratená, všeobecne známa a turisticky mimoriadne navštevovaná lokalita – oddychová zóna pred Dobšinskou ľadovou jaskyňou získala 402 hlasov. Druhým „súperom“ v získaní priazne hlasujúcich bol Náučný chodník Vtáčím rajom pri Iňačovciach a Sennom, ktorý sprístupňuje chránené vtáčie územie Senianske rybníky.

Pilotný ročník programu Kelt pomáha prírode odštartovala medzi konzumentmi najpredávanejšia pivná značka na Slovensku v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. „Nadácia Ekopolis podporuje už vyse 25 rokov samosprávy, školy, občianske združenia, miestne komunity, ktoré si chcú zlepšovať svoje okolie a miesto, kde žijú. Oceňujeme, ak sa pri tom využijú miestne zdroje, ako aj dobrovoľnícka práca – niekedy však podpora zvonku je nevyhnutná. Takýmto prípadom je aj program Kelt pomáha prírode, kedy vznikajú lepšie a bezpečnejšie miesta na stretávanie sa v prírode a trávenia času s priateľmi,“ dopĺňa Eva Ščepková, PR manažérka Nadácie Ekopolis.

Prihláste sa a vložte PR článok

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.

Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!

Nová nemocnica je na svete a len dni ostávajú do jej otvorenia.

Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba

Všestranná funkčnosť, nadčasovosť a dizajn - atribúty projektu, aký nemá v Bratislave obdobu. Vzniká komplexný priestor na žitie.

Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik

Vaše auto stojí pred domom a vy striehnete, pretože ste videli na ulici podivné indivíduá.