Lesopark Borkút: Oddychová zóna sa zmenila vďaka pivu

​​​​​​​Opravené ohniská a nové atrakcie.

Opravené ohniská a nové atrakcie. To je výsledok akcie, za ktorou stoja Technické služby mesta Prešov, dobrovoľníci, pivná značka Kelt a Nadácia Ekopolis.

V rámci projektu Kelt pomáha prírode sa obľúbená lokalita stala ešte atraktívnejšou pre zdieľanie spoločných zážitkov a momentov v lone prešovského lesoparku. Prešovčania a návštevníci lesoparku tak môžu naplno využívať túto rekreačnú oblasť na prechádzky, stretnutia v prírode, šport a aktívny oddych či opekačky. „Počas brigády sme upravili a zároveň vyčistili plochu okolo ohniska, ako aj širšie okolie, od odpadu. Ohnisko sme obložili kameňmi a pri altánku sme osadili smetný kôš,“ vyratúval Juraj Hurný z Technických služieb mesta Prešov, ktoré boli organizátorom nedávnej brigády. Vďaka programu Kelt pomáha prírode sa v lokalite Borkút opravili spolu až 3 ohniská. „Súčasťou projektu bolo aj umiestnenie jednoduchých stojanov na bicykle, smetných košov, informačných tabúľ, hracích prvkov pre deti ako sú hojdačky a jednoduchá lanová dráha,“ doplnila Hurného kolegyňa Jana Klusová.

Lokalita Borkút je už od 19. storočia obľúbeným oddychovým miestom obyvateľov Prešova. Táto rekreačná oblasť je príležitosťou na rodinné prechádzky, stretnutia v prírode, či aktívny oddych. Na niektorých miestach sú frekventované pešie trasy, popri ktorých vznikli viac či menej vybavené ohniská. Pre všetkých milovníkov ohnísk pripravil Kelt databázu verejne dostupných ohnísk a piknikových miest, ktorá je k dispozícii na stránke www.ohniska.sk, kde samozrejme nechýbajú ani tieto prešovské. „Ohniská v Prešove sú ukryté v naozaj krásnom prostredí kúsok za mestom. Sme radi, že aj tu sme so značkou Kelt mohli pomôcť dobrej veci, a tak na konci dňa ostalo široké okolie vyčistené od odpadkov a zrenovované ohniská sú pripravené na používanie,“ uviedla Andrea Malovcová, brand manažér značky Kelt.

Keď pivo pomáha prírode

Pivná značka Kelt sa rozhodla, že tento rok vyčistí a skrášli ohniská. Do hlasovania na Facebook stránke Slovenské ohniská bolo zaradených celkom 9 legálnych ohnísk na Slovensku, pričom v každom regióne našej krajiny (západ – stred – východ) boli vybrané tri ohniská a ich okolie. Ľudia, fanúšikovia opekačiek a piknikov, svojimi hlasmi rozhodli o podporení ohnísk v Zálesí, Zázrivej a Prešove.

Do hlasovania v regióne Východné Slovensko sa zapojilo viac ako 1 800 ľudí. V hlasovaní napokon jednoznačne, so silnou prevahou hlasujúcich zvíťazil Prešov (1 278 hlasov), v ktorom brigáda úspešne prebehla. Prešovský lesopark v lokalite Borkút súperil o priazeň fanúšikov v hlasovaní s ďalšími dvoma rekreačnými miestami. Prvým konkurentom bola Stratená, všeobecne známa a turisticky mimoriadne navštevovaná lokalita – oddychová zóna pred Dobšinskou ľadovou jaskyňou získala 402 hlasov. Druhým „súperom“ v získaní priazne hlasujúcich bol Náučný chodník Vtáčím rajom pri Iňačovciach a Sennom, ktorý sprístupňuje chránené vtáčie územie Senianske rybníky.

Pilotný ročník programu Kelt pomáha prírode odštartovala medzi konzumentmi najpredávanejšia pivná značka na Slovensku v spolupráci s Nadáciou Ekopolis. „Nadácia Ekopolis podporuje už vyse 25 rokov samosprávy, školy, občianske združenia, miestne komunity, ktoré si chcú zlepšovať svoje okolie a miesto, kde žijú. Oceňujeme, ak sa pri tom využijú miestne zdroje, ako aj dobrovoľnícka práca – niekedy však podpora zvonku je nevyhnutná. Takýmto prípadom je aj program Kelt pomáha prírode, kedy vznikajú lepšie a bezpečnejšie miesta na stretávanie sa v prírode a trávenia času s priateľmi,“ dopĺňa Eva Ščepková, PR manažérka Nadácie Ekopolis.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.