Volkswagen Arteon spája dva svety

Platí všeobecný úzus, že športová limuzína nemôže byť praktická. Arteon vás rád presvedčí o opaku.

Auto s nízkou siluetou, štýlovými bezrámovými dverami a dĺžkou vyše 4,8 metra sa zdanlivo hodí skôr na služobné účely, alebo ako reprezentatívne biznis auto. Málokto by tipoval, že Arteon dokáže byť aj dokonalý služobník na každý deň. Už len ponuka motorov a pohonu ho na to predurčuje. Môžno vám postačí motor 1,5 TSI s manuálnou prevodovkou, alebo skôr hľadáte brutálnu silu a preferujete motor 2,0 BiTDI s krútiacim momentom 500 Nm, automatickou prevodovkou DSG a pohonom všetkých štyroch kolies 4Motion. Možno vám viac vonia benzín, v tom prípade vás uchváti motor 2,0 TSI s výkonom až 206 kW (280 koní). Arteon je s ním naozaj úchvatne rýchly.

Volkswagen Arteon nezabúda ani na iné „povinné jazdy“ zo sveta limuzín. Je vybavený adaptívnym tempomatom, asistentom jazdy v jazdných pruhoch a množstvom senzorov, vďaka ktorým zvláda aj čiastočne autonómnu jazdu v dopravných zápchach. Jeho systémy spolupracujú s mapami a GPS, takže napríklad tempomat automaticky prispôsobuje rýchlosť jazdy profilu cesty. V noci sa pomocou GPS orientujú aj adaptívne LED svetlá, takže do zákruty zasvietia skôr, než do nej zatočíte. To všetko završuje najnovšia generácia bezpečnostných systémov, ktoré fungujú naozaj dobre. Veď Arteon získal v crash testoch Euro NCAP až päť hviezdičiek a vysoké čiastkové hodnotenia.

Ako sme už naznačovali, talentov má ešte viac. Jedným z nich je jeho praktickosť, ktorá sa môže rovnať s akýmkoľvek rodinným autom. Jeho kufor s objemom až 563 litrov je výborne prístupný vďaka päťdverovej karosérii. Na zadných sedadlách je napriek klesajúcej streche bohatá priestorová ponuka aj pre vysokých ľudí. Keď na nich nikto nesedí, dajú sa sklopiť do roviny, aby sa z Arteonu stal elegantný „sťahovák“. Aj pri veľkých autách sa často zabúda na komfort nastupovania. Pri Arteone na to však inžinieri mysleli, takže jeho dvere sa otvárajú takmer do pravého uhla a odhaľujú veľkoryso vykrojený nástupný otvor.

Chcete Arteon vidieť v akcii? Čoskoro bude na Volkswagen TV zverejnená nová epizóda, kde sa venujeme práve tomuto špičkovému modelu. Sledujte YouTube kanál Volkswagen Slovensko a nenechajte si ujsť žiadnu novinku!

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu